POTVRĐENO ZA "AVAZ"

U Sarajevu uhapšen Izudin Tahirović, ubica Mirze Raščića: Prije nekoliko sedmica pušten na dopust

Kako je potvrđeno iz MUP-a KS za portal "Avaza", Tahirović je uhapšen zbog nedozvoljenog držanja oružja

Tahirović na izricanju presude 2016. godine. Avaz

26.10.2023

Interventna patrola Policijske stanice Centar je večeras, oko 18 sati, uhapsila Izudina Tahirovića, osuđenog na 17 i po godina zatvora zbog ubistva Mirze Raščića. 

Kako je potvrđeno iz MUP-a KS za portal "Avaza", Tahirović je uhapšen zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Sve se dogodilo dok je Tahirović bio na dopustu koji mu je odobrio Kantonalni sud u Sarajevu. Tahirović je dobio prekid kazne do 5. decembra 2023. godine.

Četiri hica

Podsjećamo, ubistvo koje je uznemirilo javnost u BiH dogodilo se 16. aprila 2015. godine u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar na stadionu Grbavica. Mirza Raščić je tog dana, sa svojim drugovima s tribine, u prostorijama Udruženja ''Plavih'' prikupljao novac za gostujuću utakmicu FK Željezničar.

Prema izjavama svjedoka, Tahirović se sukobio s Amarom Zulićem, otišao iz prostorija Udruženja navijača i vratio se te ispalio četiri metka u pravcu Raščića, koji je sjedio u lijevom dijelu prostorije. Raščić je umro na putu prema bolnici, a Tahirović se iste noći u 3.20 sati predao pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu Tahirović je bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH smanjio kaznu na 17 i po godina.

Vrhovni sud FBiH izrekao je pravomoćnu presudu Tahiroviću u septembru 2017. godine.

Dva puta izlazio

Tahirović je i ranije u dva navrata bio na slobodi i u oba slučaja rješenja je donosio Kantonalni sud Sarajevo. Bio je na slobodi u periodu od 26. marta do 26. aprila 2021. godine, te od 4. novembra 2022. do 4. februara 2023. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.