ODREĐEN MU PRITVOR

Direktor Rusmir Isak za "Avaz": Izudin Tahirović sinoć doveden u KPZ Zenica

Poslije će u svoja dva kvadrata nastaviti s izdržavanjem kazne

Tahirović osuđen za ubistvo. Avaz

28.10.2023

Općinski sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva KS i odredio je jednomjesečno pritvor Izudinu Tahiroviću ubici Mirze Raščića, koji je u četvrtak uhapšen zbog oružja. Tahirović, koji izdržava kaznu u KPZ-u Zenica, koristio je dvomjesečni dopust koji mu je odredio Kantonalni sud Sarajevo.

Doveden oko ponoći 

Tahirović je sinoć dovezen u pritvorsku jedinicu KPZ Zenica, potvrdio je za portal „Avaza“ Rusmir Isak, direktor zeničkog zatvora.

- On je oko ponoći doveden kod nas i tek tada smo i obaviješteni o njegovom lišenju slobode. On je sada u pritvoru, a nakon toga će nastaviti s izdržavanjem kazne – kazao je direktor Isak za „Avaz“.

Tahirović je u četvrtak kada ga je policija pokušala kontrolirati u ulici Marcela Šnajdera u sarajevskoj općini Centar, pokušao pobjeći, pritom odbacivši od sebe platnenu vreću na krov garaže u ulici Esada Karađozovića.

Policajci su ga uhapsili, a utvrđeno je da se u vreći nalazio pištolj s pripadajućim spremnikom i šest metaka.

Poznato je da je tročlano vijeće Kantonalnog suda Sarajevo odobrilo Tahiroviću prekid kazne do 5. decembra 2023. godine zbog majke koja je teško oboljela.

Nema mu napolje 

Tahirović je i ranije u dva navrata bio na slobodi i u oba slučaja rješenja je donosio Kantonalni sud Sarajevo. Bio je na slobodi u periodu od 26. marta do 26. aprila 2021. godine, te od 4. novembra 2022. do 4. februara 2023. godine.

Isak: Nije stekao uvjete za pogodnosti. Avaz

Direktor KPZ-a Zenica Rusmir Isak istakao je da je svaku odluku o izlasku Tahirovića na dopust donosio Sud, a ne Uprava KPZ-a.

- Njega je Sud nekoliko puta pustio, a on kod nas uopće nema pozitivno mišljenje, on nema ni izlaska u grad, ni vikenda, ništa. Svaki put kad je izašao, to je bilo na osnovu odluke Suda. Što se tiče Uprave KPZ-a Zenica, on ide u dva kvadrata i nema mu napolje. To bi bilo i da se vratio s dopusta, a da ništa nije uradio, jer još nije stekao uvjete za tu vrstu pogodnosti - kazao je Isak.

Izdržava kaznu

Izudin Tahirović osuđen je na 17 i po godina zatvora zbog ubistva Mirze Raščića. Ubistvo, koje je uznemirilo javnost u BiH, dogodilo se 16. aprila 2015. godine u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar na stadionu Grbavica.

Vrhovni sud FBiH izrekao je pravomoćnu presudu Tahiroviću u septembru 2017. godine, kada mu je kaznu smanjio s 20 na 17,5 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.