DRUŠTVENE MREŽE

Brojne objave uznemirile roditelje u bh. gradovima: Ko bijelim kombijem prati djecu

Slučajevi prijavljeni u Sarajevu, Milićima i Kaknju

U prijavama djeca često spominju bijeli kombi. Facebook

10.11.2023

Brojni građani Kaknja uznemirili su se zbog objava na društvenim mrežama o kombiju i automobilu koji su pratili djecu u centru Kaknja i naselju Pope, te tvrdnji da su ih osobe koje su bile u njima uznemiravale.

Jedna prijava

Kako je za „Avaz“ objasnio Samir Valentić, portparol MUP-a ZDK, takvih prijava nije bilo niti su zabilježene.

- Imamo samo jednu prijavu, a odnosi se na događaj od 6. novembra, kada su djeca primijetila kombi vozilo, iz kojeg je izašla nepoznata osoba koja je jednom djetetu nešto saopćila. Dijete ne zna reći ni šta mu je rečeno, ono se prepalo i ušlo u neku radnju. Ništa se nije desilo, nikakav pokušaj uvlačenja djeteta u vozilo, ništa konkretno. Takva prijava postoji i po toj prijavi se postupa, vrše se provjere na terenu, a sve ostalo su, tako da kažem, špekulacije po društvenim mrežama, koje mi nismo zvanično zaprimili - kazao je Valentić.

On je dodao da su ga zbog uznemirenja javnosti zvali iz Općine Kakanj.

Slični slučajevi

U posljednje vrijeme i u drugim gradovima u BiH prijavljeni su slični slučajevi, jedan u Sarajevu, drugi u Milićima kod Zvornika. Utvrđeno je da nije bilo pokušaja otmice djece.

Tako se u Sarajevu dijelila vijest o bijelom kombiju i pokušaju otmice trojice dječaka ispred osnovne škole u naselju Pofalići. Direktorica škole je pozvala policiju, a pripadnicima MUP-a je saopćeno da su se djeca kretala Drinskom ulicom, gdje se nakratko zaustavilo vozilo, iz kojeg je izašla žena koja se obratila djeci. Trojica dječaka su pobjegla, a ženska osoba nije slijedila djecu.


Policija na terenu vrši dodatne provjere. Avaz

Nije bilo kontakta

Pripadnici Policijske uprave Zvornik i policijski službenici PU Istočno Sarajevo radili su po prijavi S. A. iz Milića da je nepoznata osoba 7. novembra iz svog kombi vozila pokušala slatkišima namamiti njeno maloljetno dijete. Policija je utvrdila da ova prijava nije osnovana. Policija je pronašla vozilo u Istočnom Sarajevo. Izvršenim provjerama nije potvrđeno da je vozač M. G., kao ni osoba R. M. koja je bila u vozilu, oboje iz Republike Srbije, ostvario kontakt s djetetom u Milićima.

Suzdržati se od dezinformacija

- Primjetna je velika uznemirenost javnosti te stoga načelnik poziva građane na staloženost, ali i na poduzimanje mjera opreza. Sve sumnjive slučajeve treba prijaviti na broj 122, ali treba se suzdržavati i od širenja dezinformacija. Očekujemo da će policijski službenici profesionalno odraditi svoj posao na istraživanju navedenih slučajeva i da će se oglasiti o osnovanosti svih iznesenih tvrdnji - saopćili su jučer su iz Općine Kakanj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.