BARCELONA

U Španiji uhapšen Mirza Mašović: Vođa bande kojeg traži Švedska organizovao šverc droge u Srbiju i Crnu Goru

Španski mediji tvrde da je povezan i s nekim likvidacijama koje su uslijedile u Malmeu poslije ubistva njegovog mlađeg brata

Policija je prije hapšenja opkolila luksuznu vilu. Youtube

H. J. I.

29.11.2023

Mirza Mašović (41) iz Novog Pazara uhapšen je u luksuznoj vili u blizini Barcelone, nakon što je Švedska za njim izdala Evropski nalog za hapšenje zbog sumnje da je bio pripadnik organizovane kriminalne grupe koja je trgovala drogom i učestvovala u ratu suprotstavljenih klanova. Katalonska policija, kako prenose španski mediji, saopćila je da je hapšenje izvedeno u njegovoj kući.

Policija opkolila luksuznu vilu

- Mirza Mašović za kojim je Švedska tragala je lociran i agenti policije iz te države doputovali su u Barcelonu, kako bi učestvovali u pretresu luksuzne vile. Prije nego što su agenti upali u kuću, policija ju je opkolila - prenose španski mediji.

Tokom pretresa, u kući je zaplijenjeno nekoliko mobilnih telefona, hard diskova i drugih uređaja za skladištenje podataka, kao i 6.500 eura u gotovini. Mašović je prebačen u pritvor, u kom će čekati ekstradiciju.

- On je godinama živio u Malmeu s bratom, držali su restoran u Lundu, koji je bio na meti bombaša 2008. Godinu kasnije, njegov mlađi brat Mirtez Mašović ubijen je hicima iz pištolja u Malmeu, dok je bio za volanom svog automobila. Sumnjalo se da su ga ubili pripadnici kriminalne grupe, koju također čine državljani Srbije, a još tada su istražitelji vjerovali da je sukob između dvije kriminalne grupe izbio zbog droge. Sukob se tu nije završio, već je u Malmeu 2010. ranjen i Mirza Mašović - prenijeli su španski mediji.

Krvna osveta

Mašović se, navodno, potom preselio u Kataloniju, a španski mediji tvrde da je povezan i s nekim likvidacijama koje su uslijedile u Malmeu poslije ubistva njegovog mlađeg brata i da ih je on naručio kao krvnu osvetu u kojoj je u jednom tržnom centru ubijen brat vođe suprotstavljene kriminalne grupe. Međutim, on sada, kako dodaju, nije uhapšen zbog ubistava, već zbog sumnje da je organizovao šverc droge iz Španije u Srbiju i Crnu Goru.

- Švedska je već zatražila od Nacionalnog suda Španije da ga izruči i on bi mogao da bude prebačen već narednih dana - dodaje se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.