LIKVIDACIJA ŠVEĐANINA

Tužiteljica na ročištu: Osumnjičeni su na svim videonadzorima, torbu iz koje je pucano kupili u tržnom centru

Prvoosumnjičeni se požalio na uvjete u KPZ-u Zenica

Šveđani uhapšeni prije mjesec. Avaz

30.11.2023

U prisustvu prevodioca za švedski jezik, pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevo kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva KS za produženje pritvora državljanima Oliveru Herbertu Peteru, Libancu Abdelu Majidu el-Oveitu (Oweit), koji ima švedski pasoš, i Šveđaninu Konardu Tilusu (Tylus), osumnjičenima za ubistvo Harisa Osterdala (Harris Österdahl) u sarajevskom naselju Stup.

Švedska dostavila podatke

Advokati Senad Kreho, Damir Beglerović i Damir Kočo detaljno su obrazložili razloge zbog kojih se protive produženju pritvora osumnjičenima te su zatražili im se umjesto toga izreknu mjere zabrane.

Podsjetili su i na povredu prava na odbranu prilikom određivanja pritvora te na činjenicu da prijedlozi Tužilaštva nisu prevedeni na švedski jezik, zbog čega im je bila odobrena pauza kako bi mogli upoznati osumnjičene s tim šta im se stavlja na teret. Također su istakli da dvojici osumnjičenih ranije nije dostavljeno rješenje o određivanju pritvora te nisu mogli podnijeti žalbu.

Iako je na početku samo kratko izjavila da ostaje kod podnesenog prijedloga za produženje pritvora, kantonalna tužiteljica je, nakon višesatnog izlaganja odbrane, na kraju ipak iznijela nekoliko detalja vezano za osnovanu sumnju.

- Po naredbi Suda, izuzeli smo 15 videonadzora. Na svim tim videonadzorima su ovi osumnjičeni, zajedno ili pojedinačno. Izuzeli smo videonadzor s lica mjesta, na videonadzoru električni bicikl koji je korišten u izvršenju krivičnog djela. Na drugom videonadzoru je vozilo koje je unajmio Oliver Herber Peter. Imamo videonadzore iz dva tržna centra gdje su kupili odjeću i torbu iz koje je pucano. Postoji videonadzor odlaska s lica mjesta te videonadzor s četvrtom osobom koja je identificirana - navele je tužiteljica.

Reagirajući na pojedine izjave branilaca, tužiteljica je kazala da Tužilaštvo nije izvelo zaključak da su osumnjičeni pripadnici kriminalne grupe iz Švedske, već da je te podatke švedska policija dostavila MUP-u Kantona Sarajevo.

Tužiteljica se inače usprotivila prijedlogu odbrane za izricanje mjera zabrane osumnjičenima.

Inače, Abdel Majid el-Oveitu i Konard Tilus su izjavili da nikad nisu bili u zatvoru, kao i da ne pripadaju nikakvoj kriminalnoj grupi iz Švedske.

Prvoosumnjičeni Abdel Majid el-Oveit se požalio na uvjete u pritvorskoj jedinici KPZ-a Zenica.

Završio sam u ćeliji

- Prije sedam dana sklonjen sam, kako su rekli, na sigurnije mjesto i sada sam sam. Ne dobivam hranu tri puta dnevno, kako je rečeno. Kada nešto zatražim, kažu da ne razumiju engleski. Osjećam se kao pas, nemam tople vode. Nemam TV-a, daljinski ne radi. Do prije sedam dana sam bio u ćeliji s dvojicom Bosanaca i oni su mi pomagali jer su znali engleski. Molim da me vratite s dvojicom Bosanaca radi razumijevanja. Sedam dana se nisam kupao - kazao je osumnjičeni Abdel Majid el-Oveit.

Predsjedavajući Vijeća je rekao braniocu Senadu Krehi da dostave pismeni podnesak koji će biti proslijeđen KPZ-u.

Na početku ročišta Konard Tilus je molio da ga se ne fotografira jer u Švedskoj ima maloljetnog brata. Nije želio da njegov brat vidi fotografiju, jer švedski mediji prenose sve što napišu mediji u Sarajevu.

Advokat Damir Beglerović koji zastupa Olivera Herberta Petera kazao je da bi se po prijedlogu Tužilaštva njegov branjenik mogao eventualno sumnjičiti za pomoć učiniocu, jer je navodno unajmio vozilo s ciljem izvršenja krivičnog djela.

Advokat Beglerović je naveo da se vozilo Škoda nikako nije moglo naći na mjestu ubistva, jer su trojica uhapšenih zatečena na tri različita mjesta.

Nabavio bicikl za 400 eura 

- Kako je vozilo moglo biti dovezeno na licu mjesta, kada je to vozilo nađeno na Ilidži, a druge dvije osobe su pronađene na Sokocu- pitao je Beglerović.

On je naveo da je prema izjavi njegovog branjenika, lagao svjedok koji je izdao bicikl. Svjedok Petera tereti da mu je dao 400 eura za najam bicikla, ali osumnjičeni tvrdi da je za taj novac ustvario kupio bicikl.

- Svjedok mu je rekao ja ti mogu prodati bicikl da to niko ne zna, ne bavim se prodajom- naveo je Beglerović.

Advokat je pojasnio da je prilikom prepoznavanja Olivera Herberta Petera prepoznala jedino gospođa koja je izdavala stan, a da su dva svjedoka koji su bili na licu mjesta rekli da ga nisu vidjeli.

Beglerović je također napomenuo da je njegov branjenik lišen slobode prilikom saobraćajne kontrole, te da u vozilu nije nađeno ništa.

- Da je u pitanju lice koje se krije, prilikom saobraćajne kontrole, on bi bježao- naveo je advokat.

Vijeće će naknadno saopćiti odluku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.