DOSJE

Adis Šehović i Davor Vujinović svirepo ubijeni na dužnosti: U sarajevske policajce ispaljeno 20 hitaca

Zbog ovog zločina u Kantonalnom sudu Sarajevo sudi se Savi Marinkoviću, Aleksandaru Macanu i Marku Trifkoviću. Zatekli kriminalce u krađi vozila

Ubijeni Adis Šehović i Davor Vujinović. Avaz

1.12.2023

"Dnevni avaz“ u novom specijalnom prilogu "Dosje“ donosi priče o stravičnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Adis Šehović i Davor Vujinović svirepo su ubijeni u napadu na Alipašinom Polju, dok su bili na dužnosti.

Hladnokrvna likvidacija uznemirila je BiH i region. Sve policijske agencije su se angažirale na otkrivanju počinilaca, jer je napad na policijske službenike shvaćen kao napad na državu.

Opsežna istraga

Pucnjava se dogodila 26. oktobra 2018. oko četiri sata ujutro, kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi Golfa u Geteovoj ulici. 

Golf koji su došli ukrasti. Avaz

Policijski službenik Adis Šehović ubijen je na mjestu pucnjave, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je kasnije podlegao povredama.

Pred Kantonalnim sudom Sarajevo 7. februara 2023. godine počelo je suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, koji se terete da su tokom krađe automobila ispalili najmanje 20 hitaca u dvojicu policajaca.

Opuženi Aleksandar Macan i Sava Marinković. Facebook

Suđenju je prethodila kompleksna istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i istražiteljima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Ostvarena je saradnja s EUROPOL-om i INTERPOL-om, a tokom istrage pomagao je i američki FBI.

Brojni dokazi

Među dokazima su, među ostalim, dijelovi puškomitraljeza s 20 čahura iz koga su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama, na području bh. entiteta Republika Srpska.

Detalj s uviđaja iz 2018. godine. Avaz

Dokazi su potkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom, koje je pribavilo Tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, odnosno od pravosudnih organa SAD i Francuske.

Podignut spomenik

Park na Alipašinom Polju nosit će ime po ubijenim sarajevskim policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću.

Prije tri godine u Sarajevu je podignut spomenik dvojici heroja.

I ove godine odata počast ubijenim policajcima. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.