SEE JAD 2023

Šta je sve zaplijenjeno u velikoj međunarodnoj akciji na teritoriji RS: Puške, pištolji, milioni KM...

Učestvovalo je ukupno 22.488 službenika širom Evrope

Zaplijenjeno oružje, municija i novac. MUP RS

N. Aj.

2.12.2023

Na području manjeg bh. entiteta RS uhapšene su 23 osobe te su zaplijenjene ogromne količine droge, oružja, municije i novca, sve u okviru međunarodne akcije "See Jad 2023".

Policijski službenici MUP-a RS-a učestvovali su u ovoj akciji, koju su realizirale policije 26 evropskih zemalja uz podršku Europola, Eurojasta, Frontexa i Interpola. Lišili su slobode 23 osobe na području RS i otkrili 20 krivičnih djela, od čega 15 krivičnih djela "Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga" i pet krivičnih djela "Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija".

Nelegalna trgovina

U okviru akcije usmjerene na zajedničko djelovanje protiv nelegalne trgovine oružjem, drogom, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima, policijski službenici MUP-a RS-a su izvršili provjeru 852 lica i 701 vozila.

Pronađeno je oduzeto je 13 pušaka, 5 pištolja i 1.370 komada municije.

U ovim planskim aktivnostima učestvovalo je 710 policijskih službenika, a samu aktivnost koordinirala je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS uz podršku policijskih uprava Istočno Sarajevo, Prijedor, Doboj i Banja Luka.

Oružje - Avaz
Kriminal - Avaz
Droga - Avaz
Droga - Avaz
Oružje - Avaz

Jedna od značajnijih aktivnosti MUP-a RS u ovoj međunarodnoj policijskoj aktivnosti je akcija kodnog naziva "Code" u kojoj su policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo zajedno sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet, a u saradnji sa Europolom lišili slobode 14 lica kojima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet drogom", čime su pričinili protupravnu imovinsku korist od 2.750.000 KM.

163 pokrenute istrage

Ova akcija bila je usmjerena protiv više lica da su duži period na području Istočnog Sarajeva dogovarala kupovinu, distribuciju i novčanu isplatu heroina, kokaina, marihuane, amfetamina, ekstazija i drugih supstanci za proizvodnju narkotika te tako počinili prethodno navedeno krivično djelo.

Inače, u akciji "See Jad 2023" širom Evrope učestvovalo je ukupno 22.488 službenika, a epilog su 163 pokrenute istrage.

Provjereno je ukupno 215.273 osoba i 67.277 vozila, kao i 5.225 poštanskih pošiljaka i paketa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.