MEĐUNARODNA AKCIJA

Uhapšeni Sarajlija i njegov sin: Pomogli organizirati bjekstvo ozloglašenog Rusa iz Italije

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država sada traže izručenje državljanina BiH

Artem Us: Sin Putinovog prijatelja. Platforma X

N. H.

5.12.2023

Vladimir i Boris Jovančić, Bosanci su koji su bili dio međunarodne kriminalne grupe koja je u martu ove godine u Italiji organizovala bjekstvo Artema Usa (Uss), sina guvernerea Krajsnojarske regije u Rusiji. 

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država sada traže izručenje državljanina BiH povezanog s organiziranjem njegovog bjekstva sina ruskog guvernera koji je tada bio u kućnom pritovru u Italiji.

Privedeni u Hrvatskoj

- Jučer je na federalnom sudu u Bruklinu, u Njujorku, podignuta optužnica u dvije tačke, kojom se Vladimir Jovančić, bosanskohercegovački državljanin, tereti za ometanje pravde i pomaganje u bijegu Artemu Usu iz Italije u Rusiju nakon odluke italijanskog suda da Us bude izručen Sjedinjenim Državama. Uss je ranije bio optužen za krijumčarenje miliona dolara osjetljive vojne tehnologije i nafte iz Venecuele u sankcionisane ruske kompanije. Jovančić je jučer uhapšen u Republici Hrvatskoj, a ubuduće će biti priveden pred sud u istočnom okrugu Nju jorka - navedeno je, između ostalog, na stranici Ministarstva pravde SAD-a.

Vladimir Jovančić je prije 52. godine rođen u Sarajevu, a njegov sin Boris u Italiji.

Italijanski mediji pišu da karabinjeri u pokrajini Breša i inozemstvu provode akciju pet osoba optuženih da su organizirali njegov bijeg u Rusiju. 

Akcija se provodi na području Italije, Slovenije i Hrvatske u saradnji sa Eurojustom i američkim vlastima.

Nagrada od 7 miliona dolara 

Pod istragom se nalaze Vladimir i Boris Jovančić, otac i sin bosanskog porijekla, Matej Janežić iz Slovenije, te Srđan Lolić i Nebojša Ilić iz Srbije.

Nekoliko sati prije početka akcije američki State Department objavio je nagradu od 7 miliona dolara za svakoga ko pruži informacije koje bi dovele do hapšenja Artema Usa, koji se vratio u Moskvu koristeći međunarodnu mrežu kontakata.

Krijumčarenje vojne tehnologije

Podsjetimo, Artem Us, sin guvernera Krasnojarske regije, pobjegao je iz kućnog pritvora u Italiji samo dan nakon što ga je sud pristao predati američkim vlastima. Us je optužen za krijumčarenje vojne tehnologije, a uhapšen je u milanskoj zračnoj luci Malpensa na temelju međunarodnog uhidbenog naloga u oktobru prošle godine.

Italijanske vlasti vjeruju da je Us slomio elektronsku narukvicu i zatim napustio svoju kuću. Američki tužioci prošle su godine optužili Usa i još četvoricu ruskih državljana za slanje vojne tehnologije kupljene od američkih proizvođača ruskim kupcima, pri čemu je dio navedene vojne tehnologije završio na ratištu u Ukrajini.

Bankovna prevara

Istražitelji tvrde kako su optuženici za isporuku tehnologije koristili njemačku kompaniju. Us je također optužen za isporuku nafte iz Venecuele u Rusiju i bankovnu prevaru. 

Prizivni sud u Milanu naveo je u utorak u saopćenju da je pristao izručiti Usa zbog krijumčarenja nafte, a ne zbog krijumčarenja vojne tehnologije, navodeći kao razlog nedostatak dokaza.

Njegov advokat je mogao uložiti žalbu najvišem italijanskom sudu kako bi pokušao spriječiti da njegov klijent bude izručen SAD-u. Italijanski istražitelji strahuju da je Us već napustio zemlju. 

Kada je italijanska policija stigla u njegov stan kako bi provjerila je li kod kuće, zatekli su zatvorena vrata i uključen televizor. Istražitelji ne isključuju umiješanost ruske obavještajne službe u Usov bijeg.

Tokom suđenja Usovi advokati sugerirali su da će njegovo hapšenje i izručenje biti usmjereno na “razmjenu zarobljenika”. 

Tvrdili su kako su Sjedinjene Države zainteresirane da od Moskve isposluju oslobađanje Pola Vilana (Paul Whelan), bivšeg američkog marinca koji je 2020. osuđen na 16 godina zatvora u zatvoru u Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.