ITALIJANSKA PREMIJERKA

Meloni nakon sastanka s Vučićem: Italija podržava da zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu

Bit ćemo uz vas na tom evropskom putu, istakla je Meloni

Sa obraćanja medijima nakon sastanka. Instagram

E. Ć.

3.12.2023

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) sastala se danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Italija podržava proces proširenja EU i da zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu, odnosno da dođe do ponovnog ujedinjenja Evrope jer ona nije klub koji treba da odluči ko je Evropljanin, ko nije - rekla je Meloni nakon sastanka.

Napori Italije

Vučić je rekao kako "Italija pristupa objektivno i suštinski u rješavanju problema u regionu, te se zahvalio na svim vanjskopolitičkim naporima Italije u pravcu rješavanja kriza na zapadnom Balkanu".

- Nadam se da ćemo ubuduće imati još značajniju ulogu Italije u svim stvarima koje su od vitalnog interesa za opstanak naše zemlje i naroda - rekao je Vučić.

Dodao je i kako je Srbija počastvovana posjetom Meloni, te da vjeruje da će to doprinijeti daljem unaprijeđenju odnosa dvije zemlje.

- Posebno sam zahvalan što je uvijek željela da čuje ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu - kazao je Vučić.

Vučić je rekao i kako je zahvalan Italiji da sve najvažnije italijanske finansijske institucije imaju kancelariju u Beogradu, čime je postao prvo regionalno sjedište sa kompletnom platformom italijanskih javnih i privatnih subjekata za podršku poslovnom sektoru i njegovoj internacionalizaciji.

Prva posjeta

Meloni je nakon sastanka sa Vučićem istakla da evropske institucije treba da urade ozbiljan brzi proces kako bi bilo garantovano da dođe do ponovnog ujedinjenja cijele Evrope.

- Za nas je bitno da zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu. Bit ćemo uz vas na tom evropskom putu - poručila je Meloni.

Inače, ovo je bila prva posjeta Đorđi Meloni Srbiji otkako je izabrana na mjesto premijerke Italije u oktobru prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.