DONJI VAKUF

Nije bio zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH: Aletić se ubio pred istražiteljem SIPA-e

Samoubistvo se desilo prošle sedmice na Rostovu, niko ne zna stvarni razlog

Uposlenici SIPA-e svjedočili samoubistvu. SIPA

Miralem  Aščić

6.12.2023

Merzuk Aletić, bivši službenik Policijske uprave Donji Vakuf koji se ubio prošle sedmice na Rostovu, nije bio zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH u predmetu protiv Selme Cikotića i Dževada Mlaće, nekadašnjeg predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna, rečeno je za „Avaz“ iz više policijskih izvora.

Aletić je istražitelju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i saradniku Tužilaštva BiH, koji su bili kobnog dana u njegovom društvu, trebao pokazati navodnu lokaciju ubijenih osoba hrvatske nacionalnosti u Bugojnu 1993. godine.

Međutim, Aletić je, nakon dolaska istražitelja i saradnika, izvadio pištolj i pucao sebi u glavu. Za sada nije poznat motiv samoubistva, ali je otklonjena sumnja da se ubio jer je bio zaštićeni svjedok kojem je neko otkrio identitet i bio je izložen pritisku.

Aletić je ranije navodno sarađivao sa SIPA-om i Tužilaštvom BiH, koje vodi istragu o ubistvu bugojanskih Hrvata, ali nije bio jedini niti ključni svjedok, kako se špekuliralo u medijima. Inače, istraga o tome gdje se nalaze tijela ubijenih Hrvata traje već 30 godina.

Udruženja iz Bugojna tvrde da je tokom rata u ovom gradu stradalo 311 Hrvata, od čega je 21 nasilno odveden iz bugojanskih logora. Godinama se, kako navode, još traga za njih 15 koji su ubijeni i njihova tijela nisu pronađena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.