PODGORICA

Knežević ostaje u pritvoru: Viši sud odbio jemstvo od 767.160 eura

Ostaje u pritvoru bivši policijski funkcioner Dejan Knežević

Dejan Knežević nakon hapšenja. Luka Zeković / Vijesti.me

H. J. I.

19.12.2023

Viši sud u Podgorici odbio je ponuđeno jemstvo u iznosu od 767.160 eura za ukidanje pritvora Dejanu Kneževiću, da bi se u nastavku postupka branio sa slobode, saznaju “Vijesti”.

Sud je ocijenio da jemstvo koje je ponuđeno za slobodu Kneževića ne predstavlja dovoljnu garanciju za obezbjeđenje prisustva tog optuženog na glavnom pretresu i za nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Odavanje povjerljivih podataka

- Zato što nepokretnosti koje su ponuđene kao jemstvo imaju određene manjkavosti ili nisu dovoljno lokacijski atraktivne, pa se po ocjeni suda iste ne bi mogle na brz i pogodan način unovčiti za procijenjene iznose u slučaju propasti jemstva. Osim toga, sud je imao u vidu i činjenicu da se okrivljenom Kneževiću u konkretnom slučaju stavlja na teret izvršenje tri krivična djela, stvaranje kriminalne organizacije, te dva krivična djela odavanje tajnih podataka, odnosno da je kao policijski službenik, a zatim i kao funkcioner Uprave policije Crne Gore kriminalnoj organizaciji koju su, kako se to osnovano sumnja, stvorili i organizovali Ljubo Milović i Mileta Ojdanić odavao poverljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima u vezi sa krijumčarenjem opojnih droga ove kriminalne organizacije - navodi se u odluci suda.

Dodaje se da se zato mjera pritvora javlja kao nužna, radi nesmetanog vođenja postupka.

Donedavni pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević jedan je od optuženih u predmetu protiv gradonačelnika Budve Mila Božovića.

Ko je sve optužen

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv takozvanog policijskog narko-kartela, kojom je obuhvatilo 21 osobu, među kojima je i Božović, optužen za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, ali i policijski funkcioner Knežević kome će se eventualno suditi za odavanje tajnih podataka i zloupotrebu službenog položaja.

Optuženi su i Radoje Zvicer, Ljubo Milović, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (Kljajević), Darko Knežević, Dražen Milović, Ivan Mijatović...

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.