VIŠI SUD U PODGORICI

Martinović: ANB neovlašteno pregledao mobilni telefon Vesne Medenice

Dodao je da pretresu telefona nisu prisustvovala dva svjedoka, što je bilo neophodno

Vesna Medenica. Boris Pejović / Vijesti.me

H. J. I.

18.10.2023

Sudija Nada Rabrenović odložila je danas za 20. decembar, u Višem sudu u Podgorici, početak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici i sudiji Privrednog suda Crne Gore Milici Vlahović Milosavljević.

Odluka suda o odgađanju ročišta uslijedila je nakon što je advokat Nikola Martinović predložio da se iz spisa predmeta izdvoji zapisnik o saslušanju od 12. jula 2022. godine okrivljene sudije Vlahović Milosavljević. Pojasnio je da nije prisustvovao njen branilac, a nije ni obaviješten branilac Vesne Medenice.

Saslušana bez svog branioca

- Sudija Vlahović Milosavljević je tada saslušana bez svog branioca i bez poziva braniocu Vesne Medenice - kazao je advokat Martinović.

Osim ovog prijedloga, tražio je da se iz spisa predmeta izdvoji dokument ANB-a o digitalnoj forenzici mobilnog telefona “ajfon 12 pro” Vesne Medenice. Dodao je da taj dokument nije potpisan.

- To je izvještaj ANB-a o digitalnoj forenzici mobilnog telefona okrivljene Medenice i ne sadrži potpis. Taj dokument nije sačinjen u skladu sa ZKP-om, jer ne postoji naredba suda za izvođenje ovog dokaza. Također, lica koja su radila digitalnu forenziku, odnosno nemaju kvalifikacije vještačenja da to rade - istakao je Martinović.

Dodao je da pretresu telefona nisu prisustvovala dva svjedoka, što je bilo neophodno.

Detaljni prijedlozi

Advokat Martinović kazao je i da rješenje direktora ANB-a Sava Kentere može biti djelotvorno u bezbjednosnom sektoru, ali u pravosudnom nema djejstvo.

- Moja branjenica sudija Vlahović Milosavljević neće iznositi odbranu dok sud ne odluči o ovim prijedlozima - naveo je on.

Državni tužilac upućen na rad u SDT Vukas Radonjić kazao je da je odbrana iznijela detaljne prijedloge potkrijepljene činjenicama, te da bi se kvalitetno izjasnili potreban im je prepis audio zapisa sa današnjeg ročišta u pisanoj formi. Dodao je da će se nakon toga izjasniti o prijedlozima odbrane.

Viši sud u Podgorici je donio rješenje 12. jula 2023, kojim je uvažio prijedlog advokata Nikole Martinovića i razdvojio sudski postupak protiv optuženih sudije Milice Vlahović Milosavljević i Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda, u odnosu na ostale okrivljene u krivičnom predmetu protiv okrivljenih Vojina Perunovića i dr., zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije.

Razdvajanje postupka

- Kod činjenice da se okrivljenoj Milici Vlahović Milosavljević i Vesni Medenici, pod tačkom III optužnice SDT-a Kt-S. br. 70/22 od 17.10.2022. godine stavljaju na teret krivična djela u odnosu na koja dokazna građa manjeg obima i čijim izvođenjem u posebnom postupku ni na koji način neće biti ometeno vođenje postupka u predmetu poslovne oznake Ks.br. 15/20, te kod činjenice da se okrivljena Vesna Medenica nije protivila predmetnom prijedlogu, vijeće ovog suda nalazi da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za da se razdvoji postupak protiv okrivljene Milice Vlahović Milosavljević, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i protiv okrivljene Vesne Medenice zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja iz člana 416 stav 1 u vezi člana 24 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore - navodi se u odluci Višeg suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.