AKCIJA "JAGUAR"

Pritvoren Sarajlija Almin Raonić iz grupe koja je iznuđivala Mostarca

Oštećenom prijetili, tjelesno ga ozljedili i bacili eksplozivnu napravu pred kuću

Tužilaštvo HNK: Uvažen prijedlog. Avaz

Meliha Smajkic

28.12.2023

Na prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretavnskog kantona, rješenjem Općinskog suda u Mostaru, određen je jednomjesečni pritvor prema osumnjičenom Alminu Raoniću (24), iz Sarajeva, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u stjecaju sa „Izazivanjem opće opasnosti“, „Teškom tjelesnom ozljedom“, „Iznudom“ i „Ugrožavanjem sigurnosti“ iz KZ F BiH.

Kako su naveli iz Tužilaštva HNK, Raoniću se stavlja na teret da se u vremenskom razdoblju od 29.oktobra do 25.novembra ove godine, zajednički i dogovorno u sastavu grupe ljudi, sa Dženanom Oputa (31) iz Hadžića i njima poznatim osobama, udružio radi činjenja navedenih krivičnih djela, a s ciljem da za sebe pribave protupravnu imovinsku korist i to na štetu imovine oštećenog I. Č., iz Mostara.

-U više navrata su mu prijetili da će napasti na njegov život i tijelo, te ga fizički napali i tjelesno ozlijedili, da bi jedne prilike bacili eksplozivnu napravu ispred kuće oštećenog, a sve u cilju iznude određenog novčanog iznosa od oštećenog, što je kod njega izazvalo strah za vlastitu sigurnost i sigurnost članova svoje porodice-kazali su iz Tužilaštva HNK.

Kako su naveli, Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Raoniću, iz razloga jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Također, pritvor mu je određen i iz razloga jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivična djela, a za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna.

Iz Tužilaštva HNK su dodali da u saradnji sa Federalnom upravom policije (FUP) nastavljaju sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu.

Raonić je uhapšen 20.decembra u nastavku akcije „Jaguar“ koju su izveli pripadnici FUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.