MJESTO KARUŠE

U Doboju uhapšene dvije osobe: Na autobuskoj stanici ispisali ime i prezime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića

Navedena lica su zatečena u izvršenju predmetnog krivičnog djela

Ispisali ime osuđenog ratnog zločinca. MUP ZDK

H. J. I.

10.1.2024

Dana 09.01.2024. godine, oko 17:10 sati, u naseljenom mjestu Karuše, općina Doboj Jug, dva lica i to: L.D., rođen 2005. godine i A.N., rođen 2005. godine, oba lica iz Doboja, su počinila krivično djelo „Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“ iz člana 163. Krivičnog zakona FBiH, ispisivanjem grafita sa imenom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na unutrašnjem dijelu autobuskog stajališta.

Šest akrilnih lakova

Navedena lica su zatečena u izvršenju predmetnog krivičnog djela, te su brzom intervencijom policijskih službenika Policijske stanice Doboj Jug lišena slobode i zadržana u prostorijama za zadržavanje. Prilikom lišenja slobode i pregleda lica, kod istih je pronađeno šest akrilnih lakova u spreju kojim su ispisani sporni grafiti a za koje je utvrđeno izvršenim provjerama da su ih lica kupila neposredno prije izvršenja krivičnog djela, odnosno ispisivanja grafita, u prodajnom objektu koji se nalazi naspram autobuskog stajališta.

O svemu navedenom je odmah obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona po čijim nalozima i uputama se postupalo u navedenom predmetu.

Kriminalistička obrada

Nad licima je zavedena kriminalistička obrada, te će ista biti ispitana u svojstvu osumnjičenih na okolnosti izvršenja krivičnog djela koje im se stavlja na teret. Izvršen je uviđaj od strane uviđajne ekipe Policijske stanice Doboj Jug a nakon izvršene kriminalističke obrade i ispitivanja osumnjičenih, te prikupljenih dokaza i obavještenja, protiv lica L.D. i A.N. će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“ iz člana 163. Krivičnog zakona FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.