MNOGO UČENIKA NARKOMANA

Zabrinjavajući trendovi u bh. društvu: Dijete od 12 godina se navuklo na kokain!

Činjenica da nam se drogiraju i osnovci pokazatelj je našeg zajedničkog poraza, kaže Marko Romić

Romić: Pomjera se dobna granica ovisnika. Facebook

A. Bajramović - B. Cerić

15.1.2024

U posljednjih pet godina zbog problema s ovisnošću medicinski tretman u Javnoj ustanovi za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo zatražilo je oko 9.312 osoba, kazao je Nermin Lagumdžija, šef stručnog tima za izradu strategije i akcionog plana za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Kantonu Sarajevo i dugogodišnji šef Odjela za borbu protiv opojnih droga u MUP-u KS i FUP-u.

Porazni podaci

Prilikom predstavljanja dokumenata, na kojima se radilo četiri mjeseca, a koji bi trebali doprinijeti efikasnijoj borbi s ovom pošasti, on je napravio poređenje s periodom od prije nekoliko decenija, iz kojeg je jasno da je stanje više nego zabrinjavajuće.

- U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 1991. godine, na Odjelu za neuropsihijatriju liječilo se 45 ovisnika iz cijele BiH, pa sami procijenite kakva je situacija - kazao je Lagumdžija.

Anketa koju je proveo Fakultet političkih nauka u Sarajevu među 79 ovisnika u terapijskoj zajednici Kampus njih 70 počelo je sa zloupotrebom već u dobi od 12 do 14 godina. Ono što je, također, zabrinjavajuće jeste da se povećava broj mladih ženskih osoba ovisnih o drogama.

Dijete od 12 godina najmlađi je ovisnik od kokaina u BiH. Liječi se na Klinici za psihijatriju u Banjoj Luci. Krajnje zabrinjavajući slučaj, ali ne iznenađuje struku, jer je, kako kažu, činjenica da u ralje narkomanije upada sve više mladih.

Ovisnosti o drogama, ali i alkoholizam, kocka ili ovisnost o tehnologijama i društvenim mrežama uzimaju sve više maha u cijeloj BiH, kaže za “Avaz” dr. Marko Romić, specijalista traumatske psihologije s dugogodišnjim iskustvom u psihoterapijskom radu s ovisnicima.

- Kada je riječ o broju osoba koje su medicinski tretirane, u ovakvim statistikama iznose se podaci samo o onima koje su evidentirane. Taj broj se bez ikakvih problema može pomnožiti s četiri do pet i onda je to neko realno stanje u društvu - upozorava Romić.

 Više faktora

Na porazne podatke o broju ovisnika utječe više faktora. Romić podsjeća da je porodica u bh. društvu apsolutno ugrožena, mnoge ne uspijevaju zadovoljiti ni osnovne potrebe, građani su pritisnuti neimaštinom, nesigurnošću, svakodnevnim stresom, stalnim tenzijama i sijanjem straha, a institucije ne uspijevaju smanjiti prisutnost droga na tržištu.

Činjenica da se pomjera i dobna granica ovisnika ilustrira poraz kompletnog društva.  

- U svim vrstama ovisnosti granice se spuštaju. Nekada su mladi prve pogrešne korake pravili u srednjoj školi, a danas se drogiraju, kockaju ili piju već u osnovnoj. To je pokazatelj našeg zajedničkog poraza i alarm koji i, kada se upali, niko na njega ne reagira - ističe dr. Marko Romić.

Jeftino i dostupno

U BiH najviše se konzumiraju marihuana i spid jer su jeftiniji i dostupniji. Tako se gram marihuane može nabaviti za 10 maraka, gram spida košta između 10 i 20 KM, a gram kokaina od 150 do 200 KM.

Najviše krivičnih djela 

Zastupnik i predsjednik Komisije za mlade Skupštine KS Rusmir Pobrić izjavio je da i izvještaj Kantonalnog tužilaštva za 2022. godinu pokazuje da su djela vezana za proizvodnju, trgovinu, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga najdominantnija u strukturi podignutih optužnica te da je oko 50 posto svih krivičnih djela direktno ili indirektno vezano za zloupotrebu droga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.