KRIO SE U ZENICI

Otkrivamo detalje: Šuman Pendeka ubio jednim hicem u prsa, drugove udarao kundakom pištolja i šakama!

Faris Pendek je sjedio iza suvozača i uopće nije učestvovao u raspravi, pogođen je ispod ruke u prsa

Šuman: Ubio Pendeka pa se krio. N. Šaljić / Avaz - Facebook

Miralem  Aščić

1.2.2024

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Ademu Šumanu zbog krivičnog djela ubistvo pri bezobzirnom i nasilničkom ponašanju. U toku je ročište na kojem će se otkriti svi detalji.

Sve znali

Riječ je o brutalnoj likvidaciji koja je šokirala cijelu državu, a ubijen je 19-godišnji Faris Pendek, učenik Pete gimnazije u Sarajevu, dok su dvojica njegovih prijatelja pretučena.

Pritvor Šumanu predložen je zbog opasnosti od bijega, odnosno da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Određivanje jednomjesečnog pritvora predloženo je i Mersimu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću, Šumanovim pomagačima. Oni se sumnjiče za krivično djelo pomoć učinitelju nakon počinjenog krivičnog djela. Saznajemo da su Saljević i Gradišić krili Šumana na području Zenice. Tek kada je raspisana potraga, Šuman se odlučio predati policiji.

Ubistvo se desilo, podsjećamo, u nedjelju u 23.30 sati u sarajevskom naselju Otoka, a Upravi policije MUP-a KS trebalo je više od osam sati da javnost upozna s tim da je riječ o pucnjavi i ubistvu mladića. Da stvar bude gora, ministar Admir Katica kao obrazloženje je naveo tajnost istrage!?

Prema nezvaničnim informacijama, ubistvu je prethodio nesporazum u saobraćaju na raskrsnici ulica VII transverzala i Bulevar Meše Selimovića. No, „Avaz“ saznaje da je Faris Pendek ubijen jednim metkom, a pogođen je u prsa. Bio je na zadnjem sjedištu u Citroenu, iza suvozača, kada je Šuman pucao iz pištolja. Metak ga je pogodio ispod ruke i bio je koban.

Bio u vozilu

Inače, Šuman je u vozilo u kojem su bile četiri osobe ispalio samo jedan metak, a koji je pogodio nesretnog Pendeka.

Saznajemo da je Šuman, nakon što je pucao,  iz automobila marke Peugeot 308 drškom pištolja tukao i Farisove prijatelje, koji su zajedno s njim bili u autu, te je i na taj način pokazao svoje nasilničko lice.

Ukopan u Vlakovu, tužan oproštaj drugova

Na gradskom mezarju Vlakovo jučer je klanjana dženaza 19-godišnjem Farisu Pendeku, koji je ubijen u sarajevskom naselju Otoka.

Na dženazi je bio veliki broj njegovih prijatelja, članova porodice, ali i mještana Sarajeva. Tu se bili i njegovi drugovi iz Pete gimnazije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.