SKY MAFIJA

Ko je sve izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine: Još se čekaju Gačanin i Lovrenović

U prošloj i ovoj godini realizirane su ekstradicije Pejušića, Jošila, Todorovića i Serdarevića, članova opasnih narkogrupa

Gačanin, Jošilo i Lovrenović. Facebook

1.3.2024

Raspakivanjem aplikacija Sky i Anom otkrivene su brojne narkobande koje su djelovale na području BiH. Uslijedila su hapšenja članova kako u BiH tako u zemljama regiona, Evropske unije i Turske.

Velika zapljena

Prema podacima Tužilaštva BiH, a koji su ustupljeni "Dnevnom avazu“, zahvaljujući njihovim i naporima partnerskih agencija, u protekloj 2023. godini realizirana su izručenja/ekstradicije trojice osumnjičenih u predmetima s dokazima iz Sky i Anom aplikacija.

Srbija je BiH izručila Vladana Pejušića, koji je u martu 2022. uhapšen u Novom Sadu. Pejušić, za kojeg se navodi da je bio dio grupe Darka Eleza, sumnjiči se da je učestvovao u ubistvima Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu.

Dovođenje Vladana Pejušića u Tužilaštvo BiH. Avaz

Banjalučanina Jovana Jošila izručila je Hrvatska, nakon što je uhapšen u Istri. Jošilo je pod istragom u Sky predmetima kodnog naziva “Transporter” i “Storage”, a grupa se sumnjiči za međunarodni promet velikih količina droga. U akciji „Storage“ zaplijenjeno je 460 kilograma skanka.

Bijeljinca Milivoja Todorovića BiH su u junu 2023. godine izručile pravosudne institucije SR Njemačke. Uhapšen je u Frankfurtu.

Jovan Jošilo: Izručila ga Hrvatska. Avaz

Početkom 2024. godine pravosudne institucije Republike Turske izručile su BiH osumnjičenog Almira Serdarevića. On se tereti za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga.

Član narkokartela

- Očekujemo da će pravosuđe Nizozemske, nakon prvostepene, donijeti i pravomoćnu odluku i izručiti osumnjičenog Mirzu Gačanina pravosuđu BiH. Također, aktivan je proces izručenja Dušana Lovrenovića, koji se nalazi na području Hrvatske - saopćeno je iz Tužilaštva BiH za "Avaz“.

Dušan Lovrenović iz Bosanske Gradiške sin je Milivoja Lovrenovića Čaruge, koji se sumnjiči za brojne likvidacije u BiH i Srbiji, između ostalog i za ubistvo Strahinje Stojanovića u Beogradu.

Dušan Lovrenović: Vođa grupe. Facebook

Opasni narkodiler Dušan Lovrenović izbjegao je hapšenje u akciji “Storage”. Grupa se sumnjiči za krijumčarenje velike količine droge i oružja. Lovrenović je na aplikaciji Sky koristio nadimak „Omladinac“ i sumnja se da je sarađivao s grupom Veljka Belivuka (Velja Nevolja), kojima je prodavao pištolje i puške.

Mirza Gačanin: Ne želi u BiH. Facebook

Mirza Gačanin je označen članom narkokartela „Tito i Dino“ narkobosa Edina Gačanina kojem je Mirza stric. Ranije je hapšen zbog šverca narkotika i pranja novca. 

Pokušavajući da izbjegne izručenje BiH, Mirza je nedavno u sudu u Nizozemskoj izrazio sumnju da će Edin naručiti njegovo ubistvo u zatvoru u BiH. Sud je ipak donio odluku o njegovom izručenju.

Dobavljač kokaina

Milivoj Todorović, ili „Mr. Si“ na Skyu, boravio je u više zemalja Evrope, kao i na području Južne Amerike. On se sumnjiči da je pripadnik organizirane kriminalne grupe, u okviru koje je bio zadužen za pripremu i nabavku kokaina, koja je s područja Južne Amerike transportirana na područje evropskih zemalja, te nakon toga krijumčarena prema zemljama zapadnog Balkana.

Milivoj Todorović: Izručen iz Njemačke. Facebook

Traga se za većim brojem osumnjičenih u Sky predmetima, oni se nalaze van granica BiH, ali su podaci operativni i ne mogu se iznositi u javnost, naveli su iz Tužilaštva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.