ISTRAGA

Zatražen pritvor za poljskog državljanina, osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji je strani državljanin

Tužilaštvo BiH. Anadolija

FENA

5.3.2024

Postupajući u okviru tužilačke dežure, tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Rubicki Patrik Pavela (Rybicki Patryk Pawela) (1991.), državljanina Poljske, koga su slobode lišili policijski službenici MUP-a RS - PS Višegrad.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je radi međunarodnog krijumčarenja osoba s ciljem sticanja finansijske dobiti, na području Višegrada, učestvovao u nezakonitom prevođenju u BiH grupe od 11 migranata, državljana Sirije bez identifikacionih dokumenata.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni, prema prethodnom dogovoru s njemu poznatim osobama, migrante preuzeo neposredno uz državnu granicu Srbije i Bosne i Hercegovine nakon što su na mjestu koje nije predviđeno za prelazak državne granice ušli na teritoriju BiH, znajući da ove osobe ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak ili boravak u BIH, kao i zemlje EU, postupajući protivno odredbama Zakona o graničnoj kontroli kao i Konvenciji UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem.

Osumnjičeni je migrante preuzeo u vozilo registracijskih oznaka Poljske, nakon čega ih je povezao u pravcu Sarajeva, u čemu je otkriven i spriječen od policijskih službenika MUP-a RS, koji su zaustavili navedeno motorno vozilo.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji je strani državljanin i koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim institucijama BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.