ZATVORENICI

Prijevremeno puštanje na slobodu: Ubice i silovatelji mogu dobiti uvjetni otpust

Osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora može biti uvjetno otpušten nakon izdržane tri petine te kazne, ostali nakon izdržane polovine kazne

Adamović: Riječ je o općim pravilima. Facebook

8.3.2024

Sve osuđene osobe u FBiH, bez obzira na počinjeno krivično djelo, pod određenim uvjetima mogu podnijeti molbu za prijevremeno puštanje na slobodu. Pretpostavke za uvjetni otpust zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora prije njenog isteka predviđene su Krivičnim zakonom FBiH, kao i Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija FBiH.

Određeni uvjeti

Prema odredbama Krivičnog zakona FBiH, osuđenik koji je izdržao polovinu te, izuzetno, osuđeni koji je izdržao jednu trećinu kazne zatvora, može biti oslobođen izdržavanja kazne zatvora, pod uvjetom da ne učini novo krivično djelo prije isteka trajanja kazne.

Osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora može biti uvjetno otpušten nakon izdržane tri petine te kazne.

Prilikom odlučivanja o uvjetnom otpustu uzet će se u obzir ponašanje zatvorenika tokom izdržavanja kazne i druge okolnosti koje ukazuju na to da je svrha kažnjavanja postignuta, da zatvorenik više neće činiti krivična djela, kao i da osoba koja se otpušta ne predstavlja neprihvatljiv rizik za zajednicu.

Pojednostavljeno rečeno, uvjetni otpust mogu tražiti kako oni s nižim kaznama tako i ostali osuđenici, bilo da su ubice, silovatelji, teroristi, razbojnici ili vođe narkobandi.

To nam je potvrdio sarajevski advokat Vlado Adamović.

- To su opća pravila izdržavanja kazne, dakle, ono kako je propisano Zakonom, nije ništa selektovano. Praktično svi mogu zatražiti uvjetni otpust. Izvršenje krivičnih sankcija je odvojeno od izricanja - kazao nam je Adamović.

Odluka komisije

O tome ko može dobiti uvjetni otpust odlučuje komisija koju imenuje federalni ministar. U toj komisiji su predstavnici ministarstva, sudije, tužioci, ali i stručnjaci iz relevantnih oblasti (krivično pravo, socijalna zaštita, psihologija, andragogija i sl.).

Osuđenik nema pravo žalbe ako komisija odbije njegovu molbu za uvjetni otpust.

Stav prema žrtvi

Komisija uzima u obzir raniju osuđivanost, ponašanje osuđenika tokom izdržavanja kazne, učestvovanje u programu tretmana, stav prema počinjenom krivičnom djelu i žrtvi krivičnog djela. Također se uzima u obzir rizik ponovnog činjenja krivičnih djela, ostatak neizdržanog dijela kazne, mišljenje KPZ-a o osnovanosti molbe i mjere u okviru postpenalne zaštite.

Dužnost direktora KPZ-a

Predviđeno je i da direktor KPZ-a po službenoj dužnosti obavezno upućuje komisiji prijedloge za uvjetni otpust za svakog osuđenika koji se može uzeti u razmatranje, i to u roku od 30 dana prije datuma isteka dvije trećine izrečene kazne i koji ispunjavaju zakonom predviđene uvjete za uvjetni otpust.

Sud će opozvati uvjetni otpust ako osuđeni za to vrijeme učini jedno ili više krivičnih djela za koja mu je izrečena kazna zatvora viša od jedne godine ili teža kazna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.