PRETRAŽENE 33 LOKACIJE

Razbijena kriminalna grupa iz Bugarske: Uhapšene 42 osobe, krijumčarili migrante po cijeni od 5.000 eura

Oduzeto je sedam automobila, pasoši, oružje, elektronska oprema, 32.000 eura te novčanice u drugim valutama

Razbijena kriminalna grupa iz Bugarske. Europol

D. R.

16.3.2024

Opsežna istraga rumunske Granična policije uz podršku Europola, bugarske Generalne direkcije za borbu protiv organizovanog kriminala i njemačke policije rezultirala je razbijanjem kriminalne grupe umiješane u krijumčarenje migranata.

Navodi se da je grupa krijumčarila migrante iz Bugarske u Rumuniju, preko Dunava, a zatim ih je upućivala prema Zapadnoj Evropi, najčešće je krajnje odredište bila Njemačka, a u sklopu istrage su pretražene 33 lokacije, što je rezultiralo hapšenjem 42 osobe.

Krijumčarenje u dvije faze

Oduzeto je sedam automobila, pasoši, oružje, elektronska oprema, 32.000 eura te novčanice u drugim valutama.

Istražnim radnjama je utvrđeno da je kriminalna mreža, sastavljena uglavnom od državljana Bangladeša, Iraka i Rumunije, formirana početkom 2023. godine, a osumnjičeni su vrbovali migrante sa Bliskog istoka koji su željeli doći do Njemačke.

Kriminalna mreža je krijumčarila migrante u dvije faze. U prvoj fazi, osumnjičeni su pokupili migrante iz Bugarske i čamcima ih prevezli preko Dunava.

Migranti plaćali do 5.000 eura

Migranti bi se zatim u grupama od 20 do 30 prevozili u zapadni dio Rumunije. Krijumčari su koristili i terenska vozila, ali su uglavnom prevozili grupe od 13 do 17 migranata u vozilima sa pet sjedišta.

U drugoj fazi su migrant bili smješteni u tajni smještaj na nekoliko dana, prije nego što bi ih kamionima skrivene između robe prevezli preko mađarske granice u zapadnu Evropu, uglavnom u Njemačku.

Migranti su plaćali između 3.500 i 5.000 eura po osobi da bi bili prokrijumčareni do konačnog odredišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.