DOVEDENI U TUŽILAŠTVO

Predložen pritvor za Bećirovića i ostale uhapšene u akciji "Index"

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu

Privođenje osumnjičenih. Tužilaštvo BiH

N. H.

19.3.2024

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Hajrića Bećirovića, te Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus i Kaju Imširović.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Kad je riječ o Mevludinu Jašareviću, bit će predložene mjere zabrane, između ostalog, koje se odnose na zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu prelaska državne granice.

Navedeni osumnjičeni se terete da su, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, R Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja. 

Nezakonita prodaja diploma

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili lica zainteresovana za sticanje diploma ili njihovu kupovinu, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švicarskoj Konfederaciji i R Italiji, kao i organizovali navodnu nastavu na teritoriju Švicarske i Italije za studente iz Italije.

Nakon toga je pod nadzorom Edine Brutus vršeno retrokativno upisivanje podataka studenata u matične knjige, unošenje podataka o upisu na fakultet, lažnih podataka o položenim ispitima, krivotvorenje potpisa profesora, sačinjavanje studentskih dosjea kupaca diploma i stranih studenata, nakon čega su dekani i rektori potpisivali uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stepenu visokog obrazovanja, posebno svjesni da IUG nije imao dozvolu za rad izvan Bosanko-podrinjskog kantona Goražde, a za koje usluge odnosno diplome su u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi studenti inače morali platiti za zvanične troškove studiranja.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca propisana KZ BiH, te krivičnim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ FBiH.

Akcija u više gradova

Akcija je provedena na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici SIPA-e, u saradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije, MUP-a KS, Zeničko-dobojskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Za pet fizičkih lica izvršene su privremene obustave transakcija u iznosu većem od 350.000 KM.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta prema prijedlogu Tužilaštva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.