KANTONALNI SUD SARAJEVO

Suđenje Arminu Berberoviću: Vještaci naveli stravične smrtonosne povrede koje su zadobile dvije doktorice

Azra Spahić je preminula na licu mjesta, Alma Suljić nekoliko dana kasnije

Optuženi Armin Berberović. Avaz

26.3.2024

Saslušanjem dvojice vještaka danas je pred Vijećem Kantonalnog suda Sarajevu nastavljeno suđenje Arminu Berberoviću, optuženom za tešku saobraćajnu nesreću kojom prilikom je 26. maja 2023. na Marindvoru, vozilom usmrtio doktorice Azru Spahić i Almu Suljić.

Vještak medicinske struke dr. Emir Alić iz Tuzle obavio je obdukciju nastradalih doktorica, te je danas u svom nalazu naveo brojne povrede usljed kojih je nastala smrtna posljedica.

Teške povrede mozga

Azra Spahić je imala višestruku izlomljenost baze lobanje uz kružni prijelom zatiljnog otvora i teške povrede mozga.

Ove i druge brojne povrede koje je nabrojao vještak nastale su pri naletu putničkog motornog vozila na nastradalu Azru Spahić. Došlo je do udara u desnu potkoljenicu s desnim kukom kojom prilikom je nastao potpuni probojni prijelom donjeg kraka obje kosti desne potkoljenice. Uz moguće nabacivanje nastradale na prednju stranu vozila došlo je do kontakta čela i lica, te proboja ispod oka žicom od kišobrana, a potom do odbacivanja tijela. Nastradala doktorica je udarila stražnjim dijelom tijela čvrstu podlogu, moguće i zid pekare koja je bila u blizini. Dolazi do udarca glavom u ovu podlogu zbog čega je nastalo povređivanje poglavine lobanje i unutarlobanjskih struktura.

Povređivanjem zatiljnog predjela glave uzrokovalo je neposrednu smrtnu posljedicu zbog oštećenja po život važnih moždanih centara.

Liječnička intervencija nije mogla spriječiti smrt

Obdukciju Alme Suljić dr. Emir Alić obavio je 23. juna 2023. godine nakon što je podlegla povredama u KCUS-u.

Nakon udara vozila došlo je također do nabacivanja nastradale na vozilo kojom prilikom je udarila čelom i licem. Nakon odbacivanja i kontakta s tvrdom podlogom nastale su povrede lobanje i mozga te oštećenja elemenata kičmenog stuba prilikom pada. Zbog povreda glave nastala su teška oštećenja mozga, došlo je do njegovog odumiranja i smrtne posljedice.

- Blagovremena liječnička intervencija nije mogla spriječiti smrt - kazao je dr. Alić.

On je potvrdio da je za Suljić bilo fatalno dominantno odumiranje mozga.

Profesor dr. Mirsad Dorić je uradio patohistološki nalaz mozga i unutarnjih organa Alme Suljić. Utvrđene su destruktivne promjene mozga koji je plivao u krvi, kao i teška oštećenja pluća i otkazivanje bubrega. Vještak je utvrdio, da nije bila na aparatima, Suljić bi i ranije preminula. Teška trauma mozga je dovela do smrti. Prema mišljenju vještaka, za Almu Suljić se ništa nije moglo učiniti.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. april.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.