PREDMET “ISTOK SWOT“

SIPA uhapsila jednu osobu u Istočnom Sarajevu zbog organiziranog kriminala

Predat Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Akcija SIPA-e u Istočnom Sarajevu. Avaz

B. C.

3.4.2024

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Istočnog Sarajeva, u nastavku rada po predmetu „Istok swot“, lišili slobode jednu osobu, saopćeno je iz SIPA-e.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osoba lišena slobode, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predata je u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Današnje aktivnosti nastavak su rada po predmetu „Istok swot“ koji je ranije započet protiv osoba koja se sumnjiče da su počinili krivično djelo „Organizirani kriminal“, propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelima „Krijumčarenje ljudi“, „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“, „Otmica“, „Iznuda“ „Lake tjelesne povrede“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvršeno je i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U nastavku rada po predmetu ostvarena je saradnja sa policijskim službenicima Švajcarske Konfederacije, Europola i Interpola, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH i Službom za poslove sa strancima BiH.

U navedenom predmetu podršku istrazi pružio je projekat EU4FAST.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.