TUŽILAŠTVO BIH

Određen jednomjesečni pritvor osumnjičenom zbog prijetnji terorističkim napadom

Na društvenoj mreži postavio javnu poruku

Sud BiH. Avaz

Birn

16.4.2024

Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Simbada Bajrektarevića, osumnjičenog da je, nekoliko dana prije Bajrama, na društvenoj mreži postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva počinjenjem terorističkog napada, piše Birn.

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dežurni tužilac je uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Bajrektarevića, zbog krivičnog djela “terorizam”.

Osumnjičeni je, prema saopćenju, nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, 7. aprila 2024. godine, na društvenoj mreži postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva počinjenjem terorističkog napada na živote osoba.

“Postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih ‘nevjernicima’, ‘mnogobošcima’ i slično, počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i s automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom s arapskim slovima, i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža”, navode iz Tužilaštva BiH.

Bajrektarević je nakon objave identifikovan, lociran i uhapšen, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koja će biti korištena kao dokazi u postupku.

Kako je za "Detektor" potvrdio portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, ročište je održano tokom vikenda, a Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor za Bajrektarevića.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.