NIJE ZAKAZANO ROČIŠTE

Optuženi za zločine u Vlasenici 15 mjeseci nije primio sudski dopis

Đurić, koji je optužen da je učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području Vlasenice, nastanjen je na području Srbije

Vlasenica. BIRN BiH

N. H.

17.4.2024

Gotovo 15 mjeseci nakon što je protiv njega potvrđena optužnica za zločine u Vlasenici, pravosudne institucije Bosne i Hercegovine još uvijek nisu u mogućnosti uručiti sudski dopis Elvisu Đuriću, niti je zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji, piše Detektor.ba.

Đurić, koji je optužen da je učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području Vlasenice, nastanjen je na području Srbije.

Iako je optužnica protiv njega potvrđena u januaru 2023. godine, još uvijek nije zakazano ročište na kojem bi se on trebao izjasniti o krivnji. Pravosudne institucije nisu u mogućnosti dostaviti mu potvrđenu optužnicu, kao ni dopis o obavezi izbora branioca koji bi ga zastupao u ovom predmetu.

Iz Suda BiH su odgovorili kako je, putem međunarodne pravne pomoći, optuženom upućen dopis, ali da do danas nisu zaprimili dostavnicu kao potvrdu o urednom zaprimanju akta, niti je Đurić dostavio punomoć za branioca. Dodali su da su nekoliko puta Ministarstvu pravde BiH upućivali urgencije za dostavljanje povratne informacije.

- Od ovog ministarstva je zaprimljen odgovor da su urgenciju proslijedili nadležnim organima u Republici Srbiji i da će po zaprimanju dostavnice odmah obavijestiti Sud, što se nije dogodilo do današnjeg dana - rečeno je iz Suda BiH.

I Sud i Tužilaštvo potvrdili su da je Đurić nastanjen na poznatoj adresi u Republici Srbiji, ali da dokumente nije moguće dostaviti, što stvara procesne prepreke u ovom predmetu.

- Nisu ispunjene procesne pretpostavke za izdavanje naredbe za raspisivanje potjernice, niti je Tužilaštvo podnosilo prijedlog u tom pravcu - pojasnili su iz Suda.

Postupajući tužilac u ovom predmetu, naveli su iz Tužilaštva, smatra da je ovakav stav neprihvatljiv, posebno kada je riječ o davanju punomoći za izabranog branioca, jer je u istražnom postupku optuženog zastupao advokat Srećko Dimitrijević iz Beograda, čija je punomoć u spisu, zbog čega je sve dopise Sud mogao dostaviti njegovom braniocu.

Iz Državnog tužilaštva najavili su da će, nakon pribavljanja saglasnosti oštećenih, u narednom periodu predložiti Sudu BiH da predmet ustupi na procesuiranje pravosuđu Srbije.

- To činimo kako optuženi ne bi ostao neprocesuiran i kako bi se nastavile aktivnosti u borbi protiv nekažnjivosti optuženih, koji su odlaskom u susjedne zemlje postali nedostupni pravosuđu BiH - zaključili su iz Tužilaštva.

Đurić je optužen da je učestvovao progonu bošnjačkog civilnog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem, oduzimanjem fizičke slobode i drugim nečovječnim djelima. Jedna od osam tačaka optužnice tereti ga da je u junu 1992. godine u mjestu Durakovići zarobio civila, koji nije pružao nikakav otpor, a zatim ga ubio nožem.

Na teret mu se, između ostalog, stavlja i da je u maju iste godine, zajedno s drugim vojnicima i policajcima, učestvovao u napadu na selo Džamdžići, ubistvima civila i paljenju kuća, kao i da je istog mjeseca u zgradi SJB-a Vlasenica s drugim policajcima premlaćivao jednu žensku osobu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.