ADVOKATI ZA “AVAZ”

Detalji s ročišta Ukrajincima: Sirijac lakše povrijeđen prije otmice na Ilidži, MUP KS spriječio teže posljedice

Advokati Almir Bibić i Damir Beglerović osporavili prijedlog za pritvor

Advokati nakon ročišta. Avaz

11.5.2024

U Općinskom sudu Sarajevo završeno je ročište po prijedlogu za određivanje pritvora za petero stranih državljana uhapšenih na Ilidži zbog otmice Sirijca A. E. A.,  a koje je uputilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo i to zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih.

Nije nastupila ni teža posljedica

Uhapšeni Jaroslav Lano (19), Dmitrij Dobiaš (20), Oleksandr Ihnatov (38) i Jevheni Hulei (21) osumnjičeni su za krivično djelo protupravno lišenje slobode iz člana 179. stav 2. i lakše tjelesne ozljede iz člana 173. stav 1.,  dok se djevojka Anastasija Makarenko (19) tereti za pomaganje.

Dvoje su državljani Ukrajine, dva su Gruzija i jedan je državljanin Rusije. 

Tužilastvo nije dodatno obrazlagalo svoj prijedlog, ostajući u cijelosti kod istog.

Odbrana osumnjičenih, advokati Almir Bibić i Damir Beglerović osporavali su postojanje osnovane sumnje, naročito u smislu postojanja protivpravnog lišenja slobode u stavu 2, cijeneći da ono nije trajalo 30 dana, niti je bilo bezobzirno, sa zaključkom da nije nastupila ni teža posljedica po oštećenog.

Tuzilaštvo je potvrdilo da je laka tjelesna ozljeda nastala prije protivpravnog lišenja slobode, te je potvrdilo i navode da je MUP KS spriječio da nastupe teže posljedice, a kojim izjavama se faktički usaglasilo s odbranom.

Odluka u zakonskom roku

- U pogledu postojanja posebnih pritvorskih razloga, odbrana je ukazala sudu na praksu Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, navodeći primjere i presude, sa obrazloženjem da privor ne može biti određen ukoliko ne postoje konkretni dokazi da su osumnjičeni pokušali pobjeći ili se skriti, a što tužilaštvo u svom prijeldogu nije preciziralo niti obrazložilo- istakli su za “Avaz” advokati Bibić i Beglerović.

Općinski sud Sarajevo odluku o pritvoru saopćit će u zakonskom roku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.