BRUTALNO GA PREBILI

"Novosti" objavile nove detalje sa svjedočenja huligana koji su optuženi za ubistvo brata Vojina Mijatovića

Poslije izvjesnog vremena on se vratio sa flašicama vode, ali bez čokolade. Tada smo mu uzeli loptu i nismo htjeli da je vratimo, ispričali su

Đorđe Mijatović: Brutalno prebijen u parku. Nikola Skenderija

D. R.

5.6.2024

Dječaka poznajemo odranije. Tog popodneva smo mu dali novac da ode do prodavnice i kupi nam po vodu i krem-bananicu. Poslije izvjesnog vremena on se vratio sa flašicama vode, ali bez čokolade. Tada smo mu uzeli loptu i nismo htjeli da je vratimo. On je otrčao kući.

Ovo su, kako saznaju "Novosti", pored ostalog, tokom saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, u Odjeljenju za maloljetnike, ispričala dvojica tinejdžera, optužena za teško ubistvo. Oni su osumnjičeni da su 26. maja, nogama i rukama nasmrt pretukli Đorđa Mijatovića (37), rođenog brata Vojina Mijatovića, potpredsjednika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Udarci nogama po glavi i tijelu

Zločin se dogodio u parkiću, u Ulici Dragice Končar, na Voždovcu, oko 17.30.

- Dječakov otac je onda izašao iz zgrade, prišao mi i počeo da se svađa, u stilu kakvo je to ponašanje, što mu uzimate loptu - ispričao je mlađi tinejdžer i dodao "Onda mi je udario šamar i krenuli smo da se bijemo. Kada smo pali, ja sam ustao i onda smo ga udarali nogama po glavi i tijelu".

Poslije batinanja, Mijatović je bio izvjesno vrijeme svjestan, čak je hodao i pričao, ali mu je ubrzo postalo toliko loše, da je dobio epileptični napad. Prebačen je Urgentni centar, gdje je ponovo došlo do napada, a potom i infarkta. Ubrzo je preminuo. Obdukcija njegovog tijela pokazala je da je preminuo uslijed teških povreda glave i naprsnuća lobanje.

Prebijanje zabilježeno i na kamerama

- Prije tog događaja Mijatović nije bio bolestan, niti je ikad imao simtome epilepsije ili srčane probleme - navodi izvor "Novosti" iz istrage.

Brutalno prebijanje Mijatovića zabilježeno je i na kamerama, kao i bjekstvo dvojice tinejdžera poslije toga. Mlađi (15) je uhapšen sutradan, dok se stariji (16) predao dan kasnije. Inače, mlađi osumnjičeni ima debeo dosije u policiji i prijave za nasilje i tuče. U toku mu je suđenje u Višem sudu u Beogradu, Odjeljenju za maloljetnike, zbog učestvovanja u tuči. Optužen je da je bio dio grupe koja je napala jednog doktora i njegova dva sina, krajem decembra prošle godine u istom dijelu Voždovca, gdje je pretučen Mijatović.

Htio je da se umije

- Ni na kraj pameti mi nije bilo da je u životnoj opasnosti. Hio je da se umije, ali smo mu rekli da ako se umije i dođe policija, nema rezultata. Njegova supruga je pozvala policiju, a on joj je tada kazao da su imali baklju, ali da nije htjela da im se zapali - ispričala je žena koja je bila očevidac ovog tragičnog događaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.