PROCESI

Svjedoci na suđenju trojici državljana Švedske: Ubijeni Osterdal htio u Sarajevu ostati godinu

Imao je tetovaže, izgledao je opasno, opisao je Harisa Osterdala svjedok koji mu je iznajmio stan na Stupu

Privođenje optuženih u MUP KS. Armin Durgut / Pixsell

19.6.2024

Saslušanjem svjedoka jučer je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Melika Murtezić, nastavljeno suđenje trojici državljana Švedske El Oveitiju Abdelu Madžidu (Oweiti Abdel Majid), Peteru Oliveru Hedbergu i Konradu Tilusu (Tylusa), koji se terete za ubistvo sunarodnjaka Harisa Osterdala i pokušaj ubistva Elvira Mutića.

Visok čovjek

Enes Đozić u oktobru prošle godine iznajmio je stan Harisu Osterdalu u ulici Džemala Bijedića, a koji je kao stan na dan izdavao preko Bukinga i platforme OLX. Dogovori su uslijedili porukama preko WhatsApp-a.

Nakon prijatelja koji je ugovarao stan na bosanskom, ubijeni mu se javio 17. oktobra napisavši da je preko prijatelja rezervirao stan za 22. oktobar. Komunikacija s Osterdalom bila je na engleskom. Đozić je shvatio da je stranac ranije došao u Sarajevo, jer ga je pitao može li sada da otkaže sobu u hotelu. Na ugovorenu adresu Osterdal je došao taksijem iz kojeg je izvadio pet velikih kofera.

- Bio je visok čovjek, imao je tetovaže na rukama. Izgledao mi je opasno. Pomogao sam mu s koferima, kazao je da je stan lijep i pitao može li da ga unajmi na duže vrijeme, možda i na godinu. Rekao sam da ne može. Nije mi se svidjelo kako je izgledao, čekao sam da mu ugovor istekne i da mu otkažem – ispričao je Đozić, odgovarajući na pitanja tužiteljice Aide Topalović.

Odsterdal je hicima iz automata s prigušivačem likvidiran 31. oktobra prošle godine oko 16.25 sati ispred zgrade u naselju Stup. Đozić je vidio vijest i došao da provjeri je li riječ o osobi kojoj je unajmio stan. Čim je pokazao sliku pasoša policajci su mu rekli da je to ubijeni.

Osterdal: Izrešetan na stupu. Facebook

Oboren pogled

Svjedok Meho Omeragić zaposlen je u radnji na Otoci u kojoj je, prema optužnici, optuženi Peter Oliver Hedberg kupio električni bicikl. Omeragić je kazao da je njegov kolega obavio iznajmljivanje električnog bicikla, jer je on slabo govorio engleski. Omeragić je kazao da je muškarac nosio crnu duksericu s kapuljačom na glavi, te da mu je pogled bio stalno oboren.

Kada je Omerović izašao da mu pomogne da ubaci bicikl u automobil, primijetio je stranca pored bijele Škode kojoj je gepek bio otvoren te je zaključio da je bicikl već ubačen u vozilo. Zapisao je tablice vozila, jer im je bio sumnjiv, nije ostavio dokumente. Svjedok je potvrdio da nije išao na prepoznavanje, jer ga nije mogao ni prepoznati. Rekao je da je riječ o muškarcu prosječne građe i visine do 185 centimetara, te da je došao u radnju u papučama.

Ermin Kovačević potvrdio je da Švedski državljanin unajmio u njihovoj agenciji bijelu Škodu. Stranac je rekao da mu odgovara i vozilo i cijena. Svjedok je rekao da se ne sjeća imena, ali da je napravljen ugovor te da su njegovi dokumenti skenirani.

Tijelo ispred zgrade. Avaz

Nastavak suđenja zakazan je za 27. juni ove godine.

Dokazi bez prevoda

Umjesto pitanja svjedoku Đoziću, optuženi El Oveiti Abdel Madžid uz pomoć prevodica za švedski jezik kazao je da on želi da vidi dokaze, te ukoliko se dokaže da tužilaštvo ima pravo, onda zahtijeva najteži kaznu koja postoji u BiH.

Advokat Senad Kreho, koji zastupa Madžida, pojasnio je da optuženi ustvari želi da kaže da nijedan dokaz nije dobio preveden na švedski jezik te da nije upoznat šta se događa na pretresu.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.