Foto: Društvene mreže Marko Čolić: Fizički napao Vladimira Kovačevića

ODLUKE U dosadašnjoj istrazi on se branio šutnjom

Podignuta optužnica protiv Marka Čolića za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Detalji i tačan činjenični opis bit će poznati tek kada Sud potvrdi optužnicu

O. MATAVULJ
28.12.2018 12:54
A
A
A

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Marka Čolića (31) zvanog Roda kojom se tereti za pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića. 

Portparol Tužilaštva Maja Đaković-Vidović kaže da je optužnica podignuta jučer i da je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci.

- Optužnica protiv Čolića je podignuta zbog osnovane sumnje da je zajedno s osumnjičenim Nedeljkom Dukićem, za kojim je raspisana međunarodna potjernica, počinio krivično djelo pokušaj ubistva na štetu Vladimira Kovačevića - rekla je Đaković-Vidović.

Detalji optužnice, kao i tačan činjenični opis bit će poznati tek kada Sud potvrdi optužnicu.

Čolić je uhapšen u septembru ove godine zbog sumnje da je zajedno s Nedeljkom Dukićem (31) 26. avgusta ove godine napao Kovačevića ispred zgrade u kojoj stanuje. Više puta su ga teleskopskim palicama izudarali po glavi i nanijeli mu teške povrede. 

Nakon hapšenja Čoliću je određen pritvor u kome se i sada nalazi. Dukić je nedostupan istražnim organima, jer je nedugo nakon Čolićevog hapšenja pobjegao iz zemlje preko graničnog prijelaza u Bosanskoj Gradiški. 

Utvrđeno je da je istog dana doputovao u Sloveniju, kada mu se izgubio svaki trag. Budući da tokom istrage nije saslušan, protiv njega nije moguće podići optužnicu dok se to ne učini.

U dosadašnjoj istrazi Čolić se branio šutnjom, a motiv napada na Kovačevića nikada nije rasvijetljen i utvrđen. Istražitelji sumnjaju da su Čolić i Dukić bili plaćeni da "odrade posao" te da iza svega postoji i nalogodavac čiji identitet, također, nije utvrđen.