GLOBUS

Počela sjednica Vijeća sigurnosti UN: Brzo reagovati kako bi se zaštitio narod Sirije!

D. K.

7.4.2017

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a počela je s radom nakon što je njeno održavanje zatražila Rusija povodom američkog raketiranja sirijske baze.

- Potrebna je brza akcija kako bi se zaštitio narod Sirije, ali bi to trebalo provesti uz poštovanje "principa Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava" - izjavio je danas pred Vijećem sigurnosti UN šef za politička pitanja Jeffrey Feltman.

Naglasio je da ne može biti prave zaštite, ukoliko i opozicija i vlada djeluju nekažnjeno i ukoliko sirijska vlada nastavi da krši ljudska prava sopstvenih građana.

Napadi na sirijsku vazduhoplovnu bazu doveli su SAD na korak od vojnog sukoba s ruskom vojskom, saopćio je danas premijer Rusije Dmitrij Medvedev, naglasivši rizike koje je predsjednik SAD Donald Trump poduzeo svojom prvom intervencijom u Siriji, javlja Reuters.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistura izjavio je ranije danas da je njegova kancelarija u "stanju uzbune" nakon napada SAD na sirijsku vojnu bazu i da je sazvao hitan sastanak u Genevi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.