GLOBUS

Iza smjene Scaramuccia stoje Ivanka i Melania Trump

Avaz.ba

3.8.2017

Šef press-službe američkog predsjednika Donalda Trumpa Anthony Scaramucci otpušten je u ponedeljak uvečer, samo šest dana nakon postavljanja na tu funkciju.


Američki mediji spekulišu da su ga otjerale prva dama i prva ćerka SAD Melania i Ivanka Trump jer su smatrale da je krajnje nevaspitan i da zbog toga nije podoban da bude na tako važnoj poziciji u državi.


Kako štampa u SAD navodi, dvije najmoćnije žene u Americi okomile su se na Scaramuccia prošle sedmice, samo dan nakon što je postao direktor komunikacija u Bijeloj kući, jer je u medije procurio transkript njegovog razgovora sa novinarom The New Yorkera. U tom razgovoru Scaramucci je koristio prostački rječnik i iznio niz prijetnji na račun osoblja Bijele kuće.


Naročito se okomio na bivšeg šefa Trumpovog kabineta Reince Priebusa, kojeg je nazvao "je*enim paranoidnim šizofrenikom", i predsjednikovog glavnog stratega Steve Bannon, optužujući ga da "sam sebi puši ku*ac". Priebusa je takođe krivio za curenje informacija iz Bijele kuće.


 Priebus vjerovatno kaže sebi:"Hajde da pustim ovu je*enu informaciju i vidim da li mogu da je*em ove ljude kao što sam je*ao Scaramuccia šest mjeseci",  rekao je bivši šef komunikacija predsjednika SAD.


Zatim je tražio od novinara da mu otkrije ko mu je izvor u Bijeloj kući, prijeteći da će da otpusti kompletno osoblje u sektoru komunikacija.


Takvim rječnikom Melania i Ivanka su bile šokirane, a kako mediji u SAD navode, odmah su tražile od Trumpa da otpusti Scaramuccia.


- Njih dvije nisu mogle da vjeruju da jedan čovjek obrazovan na Harvardu, koji se nalazi na veoma odgovornoj funkciji, može tako da se ponaša. Misle da je takav prostački rječnik apsolutno neprihvatljiv među članovima američke administracije, pa su riješile da se založe da Scaramucci dobije otkaz - naveo je izvor iz Bijele kuće.


On dodaje da je Scaramucciem naročito bila razočarana Ivanka.


- Ona i njen suprug Jared Kushner podržali su Scaramucci za direktora komunikacija. Međutim, bili su zgroženi njegovim načinom izražavanja i nonšalantnim ponašanjem na konferencijama za novinare - kazao je izvor.


Ni sam Trump nije bio oduševljen Scaramuccievim nastupom, te je bez pogovora poslušao ženu i ćerku. Da je Scaramucciu glave došlo nevaspitanje potvrdila je i press-sekretarka u Bijeloj kući Sarah Huckabee Sanders.


- Predsjednik je svakako osjećao da su Scaramuccievi komentari neprikladni za osobu na toj poziciji i nije htio da optereti novog šefa osoblja Bijele kuće generala John Kellya - rekla je Sanders.


Kako američki mediji pišu, i John Kelly je, osim Ivanke i Melanie, tražio da Scaramucci bude otpušten.


- Samo nekoliko sati nakon što je Kelly sa mjesta sekretara za nacionalnu bezbjednost postavljen za šefa Trumpovog kabineta, Scaramucci je izletio iz Bijele kuće. Kelly, koji je došao na mjesto Reince Priebusa, svjestan je da je njegov prethodnik otkaz dobio prošlog četvrtka zahvaljujući Scaramucciu.


Inače, kako upućeni kažu, svađa između Scaramuccia i Priebusa datira još od prošle godine. Scaramucci, koji je bio dio Trumpovog tranzicionog tima, krivi Priebusa zato što nije odmah u januaru ušao u Bijelu kuću, kao što je bilo dogovoreno.


On je čak prodao svoju kompaniju kako bi mogao da bude dio predsjedničke administracije, međutim sve do prošlog utorka nije pozvan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.