GLOBUS

Akademik optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje

Agencije

7.11.2017

Islamski predavač Oksfordskog univerziteta, akademik Tarik Ramadan (Tariq), uzeo je danas odsustvo nakon što se suočio s višestrukim optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje, saopćila je ta britanska obrazovna ustanova.

- Sporazumnom odlukom, koja odmah stupa na snagu, Tarik Ramadan, profesor savremenih islamskih studija, uzeo je odsustvo s Oksfordskog univerziteta - navodi se u saopćenju, prenosi AFP.

Ramadonova predavanja preuzet će drugi profesor, a akademik neće biti prisutan u kampusu, napominje Univerzitet.

Ovaj profesor, rođen u Švicarskoj, negirao je optužbe za silovanje koje su protiv njega iznijele dvije Francuskinje, kao i navode u švicarskim medijima za seksualno uznemiravanje tinejdžerki 80-ih i 90-ih godina.

Oksfordski univerzitet je saopćio da su optužbe izazvale "visoku i razumljivu uznemirenost", te da glavna briga te ustanove ostaje "dobrobit studenata i zaposlenih".

"Sporazumni odlazak na odsustvo ne podrazumijeva pretpostavku o krivici niti prihvatanje krivice i omogućava profesoru Ramadanu da se uhvati ukoštac s izuzetno ozbiljnim optužbama iznesenim protiv njega, a koje on kategorično odbacuje", zaključuje se u saopćenju.

Ramadan je gnjevno opovrgao optužbe kao "kampanju laži koju su organizirali njegovi protivnici" i najavio da će ih osporiti na sudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.