GLOBUS

Sukob Trampa i Tilersona: Amerika dobiva novog državnog sekretara do kraja ove godine?

Al. Ti.

30.11.2017

Bijela kuća ima plan da prisili državnog sekretara Reksa Tilersona (Rex Tillerson) da podnese ostavku i zamijeni ga sa šefom CIA-e Majkom Pompeom (Mike Pompeo) u narednih nekoliko sedmica, javlja New York Times. 

List se poziva na izjave neimenovanog visokog zvaničnika administracije koji je rekao da je predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu (Trump) dosta Tilersona i da je spreman za nove promjene u Stejt Departmentu (State Department), vjerovatno krajem ove godine.

Dvojac Tramp i Tilerson su duži period imali različita mišljenja, koja su u nekoliko navrata javno iskazivana. Tramp je iznenadio mnoge kada je na Twitteru javno napisao da Tilerson "gubi vrijeme" u nastojanjima da pronađe zajedničku riječ sa Sjevernom Korejom, dok je Tilerson, iako je to porekao, navodno za Trampa rekao da je "moron".

Bivši izvršni direktor ExxonMobila također je branio i nuklearni dogovor sa Iranom, koji je Tramp prošli mjesec odbacio.

Ipak, još uvijek nije jasno da li je Tramp dao posljednju dozvolu u vezi promjene svog kabineta, a i Bijela kuća nije odgovorila na upite svjetskih agencija.

Ukoliko bi i došlo do ovog scenarija, Pompea bi na mjestu direktora CIA-e zamijenio Tom Koton (Cotton), republikanski senator iz Arkansasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.