GLOBUS

Vilijamson: Samo mrtav terorista je bezopasan terorista

DW

18.12.2017

Brutalnim riječima britanski ministar obrane je najavio kako će se spriječiti da Britanci koji su bili u redovima "Islamske države", ikad dođu nazad kući. Jer čak ako ISIL praktično nema teritorija, opasnost nije prošla.

Bez obzira gdje se sada nalaze, britanski džihadisti se više nikad ne smiju vratiti u domovinu. Mora se učiniti baš sve kako bi se spriječio njihov povratak, izjavio je prije nekoliko dana britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson (Gavin Williamson), piše DW. 

To onda znači i ciljane vojne operacije u Siriji i Iraku protiv grupa koje su tamo došle iz Velike Britanije. 

- Moramo se pobrinuti da oni ostanu u Siriji, Iraku i drugim područjima. Tamo ćemo ih loviti i dalje. Mrtav terorista više ne može načiniti štetu Velikoj Britaniji- poručio je Vilijamson .

Bez obzira na brutalne riječi britanskog ministra koji očito ne vjeruje ni u pravosuđe, niti u mogućnost da je neki od njih promijenio mišljenje, slično misle zapravo mnoge njegove kolege u Evropi. 

Takozvana Islamska država je na ratištu poražena. To se slavi i u Siriji nakon što je ISIL protjeran iz Deir ez-Zora gdje se tvrdi kako je tako „ISIL potpuno izgubio sposobnost provoditi terorističke operacije i upravljati pojedinim grupama su sada izolirane i opkoljene u poljoprivrednim područjima oko grada." 

Iračko ministarstvo obrane pak poručuje borcima ISIL-a kako imaju samo dvije mogućnosti: - Ili ćete umrijeti, ili ćete se predati našim herojskim oružanim snagama-.


Do „pobjede" tako da teroristi – odu?

No evropski dužnosnici zaduženi za sigurnost nisu baš posve uvjereni da je to tako. ISIL-a praktično više nema, ali organizacija nije posve uništena. A svakako ima i preživjelih boraca, spremnih da svoju borbu nastave i u Evropi pogotovo ako su i došli iz neke od evropskih zemalja.

Jer ni Sirija niti Irak ne zna tačno reći niti koliko je "Islamska država" imala boraca, koliko ih je poginulo, a koliko ih je pobjeglo sa samog ratišta – i gdje su onda otišli. Veliku je prašinu podigla izjava bivšeg komandanta opozicionih Sirijskih demokratskih snaga Talala Sile koji je izjavio kako je u borbama za sirijski grad Raku sredinom novembra taj grad oslobođen jer je „hiljadama boraca" ISIL-a bilo dozvoljeno da ga napuste. Ne samo to: tajnim dopisom su i SAD dopustile takav sporazum.

Naravno da je odmah stigao demanti iz Amerike: tvrdnje Silosa su „krive i izmišljene".

Američke oružane snage se „ne dogovaraju s teroristima". Ali uz dozvolu ili bez nje, posve je izvjesno da svi borci ISIL-a jednostavno ne mogu biti mrtvi.

Britanski BBC citira jednog vozača koji je očito pripadao borcima „Islamske države" i koji svjedoči o koloni dugačkoj sedam kilometara, s pedesetak kamiona, trinaest autobusa i stotinjak vozila koji su svi bili pretrpani i preživjelim borcima, njihovim oružjem i municijom. Nema nikakvih pouzdanih podataka kamo su oni mogli otići i gdje su sada, ali i službena Ankara strahuje da ih je određen broj mogao završiti i u Turskoj. 

"Dramatičan porast opasnosti" u Europi

Barem kada je riječ o britanskim džihadistima, očito se među njima već pročulo da više nemaju izbora.

- Vrlo je vjerojatno da su Britanci među borcima ISIL-a u Siriji i Iraku krenuli prema Afganistanu", kaže Kajl Orten (Kyle Orten) iz "Henry Jackson Society". Jer i iz afganistanskih izvora se čulo da su tamo došli i ti Britanci, ali i određeni broj Francuza. 

U svakom slučaju, u Evropi se pripremaju na dolazak onih koji će možda krenuti prema svojim europskim domovinama. Opasnost od toga je "dramatično narasla", izjavio je još sredinom oktobra šef britanskog MI-5, Andrju Parker (Andrew Parker). 

Ono što izaziva najviše zabrinutosti nije samo brzina, nego i da je veoma teško otkriti odakle prijeti opasnost. 

- Prijetnja je raznolikija nego što je ikad bila - tvrdi Parker. 

- Neki planovi su razvijeni u Velikoj Britaniji, neki su kovani i vođeni iz inostranstva. Neki su izuzetno komplicirani, neki se svode na puki napad nožem. Neki napadi se planiraju dugoročno, drugi su spontani. Radi se o ekstremistima svih dobnih grupa i svake socijalne grupe koju uopće možete zamisliti i to oba spola. Ujedinjeni su jedino otrovnom ideologijom pobjede koja će se izboriti nasiljem-.

Opasna su i djeca

I u Njemačkoj su službe sigurnosti zabrinute zbog eventualnih povratnika. 

Posebno je pažnja usmjerena prema maloljetnicima koji su u neko doba sa roditeljima otišli u područje borbi. 

- Uviđamo opasnost da su djeca takvih džihadista socijalizirana islamistički i indoktrinirana na taj način i kada će se vratiti iz tih područja u Njemačku -upozorio je predsjednik njemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maasen (Maaßen). 

- Time može i ovdje nastati novi naraštaj džihadista - dodao je. 

Prema saznanjima tajne službe, ukupno je preko 950 islamista iz Njemačke otišlo u Siriju i Irak, petina od njih su žene, njih pedesetak su maloljetnici. Oko trećine njih se u međuvremenu vratila u Njemačku, makar Služba za zaštitu ustavnog poretka smatra da je prijetnja mnogo veća. 

Ona vodi popis o najmanje 1.870 ekstremista u Njemačkoj za koje se može pretpostaviti da su spremni na nasilje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.