GLOBUS

Kačinjski: Sporni zakon pogrešno protumačen

Srna/ Avaz.ba

3.2.2018

Lider vladajuće poljske stranke "Zakon i pravda" Jaroslav Kačinjski (Jarosław Kaczyński) rekao je danas da bi predsjednik Andžej Duda (Andrzej Sebastian Duda) trebao da odobri sporni nacrt zakona kojim se određuje maksimalna zatvorska kazna od tri godine za svakoga ko optužuje Poljake ili državu za saradnju u nacističkim zločinima ili navodi da su nacistički koncentracioni logori bili poljski.  

Kačinjski je za poljski državni radio izjavio da je nacrt, koji je izazvao spor sa Izraelom, pogrešno protumačen.

- Zakonom je predviđena kazna za svakog ko optužuje Poljake kao narod, a ne nekoga ko je negdje ubijen u nekom selu, jevrejsku porodicu ili samo jednog ubijenog Jevreja – pojasnio je Kačinjski.

Poljski predsjednik ima manje od tri sedmice da potpiše nacrt, da tekst vrati u parlament ili da zakon pošalje pred Ustavni tribunal radi provjere ustavnosti.

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel (Sigmar Hartmut Gabriel) rekao je nešto ranije da Poljska može da se osloni na njegovu zemlju u osudi izvrtanja istorije poput naziva nacističkih logora u Poljskoj "poljskim koncentracionim logorima".

- Ovo organizovano masovno ubistvo izvršila je naša zemlja i niko drugi. Pojedini saradnici ne mogu to da izmijene. Uvjereni smo da samo pažljivo procjena sopstvene istorije može donijeti pomirenje. Tu spada i to da ljudi koji su pretrpjeli patnje holokausta mogu bez zabrana da govore o svojim iskustvima - naglasio je Gabrijel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.