GLOBUS

Papa Franjo kao "čovjek od riječi" u dokumentarcu Vima Vendersa

Agencije

19.2.2018

"Papa Franjo - čovjek od riječi" za koji je scenario napisao i koji je režirao Vim Venders (Wim Wenders), reditelj tri puta nominiran za Oskara ("Pariz, Teksas", "Buena Vista Social Club", "Nebo nad Berlinom"), dolazi u američka kina 18. maja, saopćio je Fokus Fičers.

U dokumentarcu, koji je dobio odobrenje Svete Stolice, papa se direktno obraća javnosti govoreći o imigraciji, ekologiji, neravnomernoj raspodjeli bogatstva i ulozi porodice.

- Prihvatajući pitanja ljudi svih društvenih grupa, papa odgovara zemljoradnicima, radnicima, izbjeglicama, djeci, starijima i zatvorenicima - dodaje se u saopćenja.

Dokumentarac prikazuje 81-godišnjeg papu koji putuje svijetom, uz arhivske snimke njegovih nastupa u UN-u, u američkom Kongresu i u Jad Vašemu, posvećenom žrtvama holokausta u Jerusalemu.

- Papa Franjo živi je primjer čovjeka koji drži svoju riječ. U našem filmu on se direktno obraća gledaocu, iskreno i spontano - istaknuo je Venders kada je vijest o njegovom projektu prvi put objavljena prošle godine.

Bivši nadbiskup Buenos Ajresa, rođen 1936. u skromnoj porodici kao Horhe Mario Bergoljo, prvi je poglavar Katoličke Crkve s 1,2 milijarde vjernika iz Latinske Amerike.

Papa je debitirao na filmu prošle godine, kada je glumio sebe u dječijem avanturističkom filmu na engleskom "Beyond the Sun".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.