GLOBUS

Kina zadovoljna dolaskom južnokorejske delegacije u Pjongjang

Fena

5.3.2018

Kina, najbliža sjevernokorejska saveznica, pozdravila je dolazak južnokorejske delegacije u Pjongjang.

- Vjerujemo da je to dobra stvar i nadamo se pozitivnom ishodu tog susreta - izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Šang (Shuang) na konferenciji za novinare danas.

Ured južnokorejskog predsjednika Mun Džaeina (Moon Jae) objavio je da će se njegovi posrednici sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Kina dugo vremena poziva na nastavak razgovora između Sjeverne Koreje i drugih zemalja uvučenih u napetosti oko sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih programa.

Kina je podržala oštre nove ekonomske sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje, ali tvrdi da te mjere treba pažljivo provoditi i da one služe samo kao sredstvo prinude za pregovore.

- Nadamo se da sve strane imaju na umu širu sliku mira i stabilnosti na poluotoku i da će učiniti zajedničke napore, ne samo na poboljšanju veza između Sjevera i Juga, nego za ranu realizaciju denuklearizacije i trajnog mira i stabilnosti na poluotoku - izjavio je Geng.

Južnokorejski zvaničnici sastat će se s Kimom na večeri u Pjongjangu. To je objavio ured južnokorejskog predsjednika kratko nakon što je desetočlana južnokorejska delegacija doputovala u Pjongjang i sastala se sa sjevernokorejskim zvaničnicima. 

Nije bilo odmah jasno o čemu će oni raspravljati s Kim Jong Unom, niti šta je još na dnevnom redu njihove dvodnevne posjete. Nade su značajno porasle da dvije Koreje mogu produžiti pozitivnu atmosferu stvorenu sjevernokorejskim učešćem na Zimskoj Olimpijadi u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

Južnokorejsku delegaciju predvodi direktor predsjedničkog vijeća za nacionalnu sigurnost Čung Ui Jong (Chung Eui-Yong).

Prije odlaska u Sjevernu Koreju, Čung je izjavio novinarima da će prenijeti nadanja južnokorejskog predsjednika u nuklearno razoružanje Sjeverne Koreje i trajni mir na Korejskom poluotoku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.