GLOBUS

Kompanija "Space X" obavila pedeseto lansiranje rakete "Falcon 9"

AFP

Srna

6.3.2018

Privatna kompanija "Space X" obavila je rano jutros pedeseto lansiranje rakete "Falcon 9", čime je brzo dostigla prekretnicu za koju je drugim gigantima aerosvemirske industrije bilo potrebno mnogo više vremena.

"Falcon 9" poletio je iz svemirskog centra u Kejp Kanaveralu na Floridi u 00.33 sati po lokalnom vremenu.

Poslije 33 minute, jedan satelit postavljen je u orbitu oko Zemlje, saopćio je "Space X" na svojoj internet-stranici, prenio je AFP.

Satelit je težak šest tona i veličine je gradskog autobusa. To je najveći satelit koji je ova kompanija do sada podigla u stacionarnu orbitu.

Predviđeno je da ovaj aparat proširi televizijske, širokopojasne i telekomunikacione usluge u Evropi i sjevernoj Africi.

"Falcon 9" prvi put je odletio 2010. godine, i od tad je postao najznačajnija raketa kompanije sa sjedištem u Kaliforniji za slanje zaliha na Međunarodnu svemirsku stanicu, kao i za lansiranje komercijalih satelita i tajnih državnih tereta.

Raketu pokreće devet motora tipa "merlin", a njena prva faza karakteristična je po tome što se vraća na Zemlju i uspješno slijeće na čvrste površine ili plutajuće platforme u okeanu.

Ovo recikliranje skupih dijelova rakete dio je cilja "Space X" da smanji troškove svemirskih letova. Dijelovi raketa ranije su padali u okean poslije svakog lansiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.