BIJELA KUĆA

"Bloomberg": Trampu su tužioci rekli da on nije meta istrage o Rusiji

Index.hr

20.4.2018

Zamjenik američkog državnog advokata Rod Rosenstein rekao je predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) da on nije meta bilo kojeg dijela istrage o Rusiji posebnog tužioca Roberta Mulera (Mueller), javlja "Bloomberg News".

Pozivajući se na dva neimenovana izvora, "Bloomberg" je rekao da je Rosenstein o tome govorio i ponudio uvjeravanja na sastanku s Trampom u Bijeloj kući 12. Aprila i da je to "pomoglo obuzdati predsjednikovu želju da ukloni Rosensteina ili Mulera".

Tramp je rekao nekima od svojih najbližih savjetnika nakon sastanka da nije pravo vrijeme da se otpusti bilo koji od njih dvojice, budući da on nije meta istrage.

Muler istražuje navode o miješanju Rusije u američke izbore 2016. i navodni dosluh s Trampovom kampanjom.

Rusija niječe miješanje u izbore. Tramp kaže kako nije bilo dosluha i opetovano je nazvao Mulerovu istragu "lovom na vještice", izazivajući zabrinutost da bi mogao otpustiti posebnog tužioca ili Rosensteina, koji nadzire istragu.

Prema politici ministarstva pravosuđa, meta je neko za koga se vjeruje da je počinio zločin i vjerovatno će se suočiti s optužbama, dok je subjekt neko čije je ponašanje u djelokrugu istrage, rekla je Lisa Kern Griffin, bivša savezna tužiteljica i profesorica na pravnom fakultetu Sveučilišta Duke.

"The Washington Post" javio je početkom mjeseca kako je Tramp subjekt istrage.

Grifin je rekla kako uvjeravanja Rosensteina nisu bitna budući da predsjednik još uvijek može postati meta istrage.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.