GLOBUS

Central Park u Njujorku zatvara vrata automobilima

Srna

20.4.2018

Pristup automobilima čuvenom njujorškom Central parku biće zabranjen od ovog ljeta, nakon više od jednog vijeka, izjavio je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio.

On je novinarima u Njujorku rekao da će se zabranom pristupa automobilima putevi u Central parku vratiti pješacima, trkačima i biciklistima.

- To nije bila namjena ovog parka, da bude izgrađen za automobile. On je, bukvalno, izgrađen prije nego što su postojali automobili. Izgrađen je za ljude", izjavio je De Blasio.

De Blasio je dodao da je motoristima zabranjen pristup sjevernom dijelu parka 2015. godine, a da nova zabrana podrazumijeva čitav park, osim četiri poprečna puta, koji su sagrađeni prema originalnom planu parka, za potrebe saobraćaja.

Odluka, čiji je cilj smanjivanje broja saobraćajnih nezgoda i zagađenje vazduha u najposjećenijem urbanom parku u SAD, stupa na snagu 27. juna, prenio je "Guardian".

- Tu će postojati neka vrsta mira i osjećaja sigurnosti koji tu ranije nisu postojali", zaključio je De Blasio.

Više od 43 miliona ljudi godišnje posjeti Central park, koji zauzima površinu od 325 hektara na Menhetnu.

Park na Menhetnu, koji se sastoji od zoološkog vrta, vještačkog jezera, te jezera za plovidbu, kao i prostora za održavanje raznih događaja, proglašen je nacionalnim istorijskim znamenjem 1962. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.