GLOBUS

Majka autističnom sinu stavila diktafon u ruksak, ostala šokirana kad je čula šta mu nastavnice govore

Jutarnji.hr

25.4.2018

Dvije nastavnice u školi Hope Academy u Baton Ružu u Luizijani dobile su otkaz nakon što je jedna majka snimila kako se u razredu ponašaju prema njenom autističnom sinu.

Hope Academy je škola s programom prilagođenim djeci s posebnim potrebama pa tu školu pohađaju djeca s raznim poremećajima, kao što su oni iz autističnog spektra, djeca s Downovim sindromom, ADHD-om, teškoćama u učenju i pamćenju itd.

Milisa Dejvis (Milissa Davis) je primijetila da je njen 12-godišnji autistični sin Kemden (Camden) postao agresivan i da odjednom mokri u krevet. Sumnjajući da ga djeca u školi maltretiraju, u ruksak mu je stavila diktafon da bi čula što se događa, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon što je podijelila snimku, Dejvis je za WBRZ rekla da ju je strašno uzrujalo i iznenadilo ono što je čula. Dijete joj nisu maltretirali drugi učenici, već nastavnice.

- Htjela sam plakati, vrištati, bilo što, jer je to što sam čula bilo strašno. Sama ideja da sam na to mjesto slala sina svaki dan i što se sve događalo ranije, za što ni ne znam, bila je strašna.

Slijedi transkript dijela snimljenog razgovora.

Nastavnica: Samo moraš napisati riječ. Što je tu toliko teško?

Učenik: (zvuk negodovanja).

Nastavnica: (ruga se).

Nastavnica: Kemdene, zašto ništa nisi zapisao? Evo zašto ne smiješ sjediti sa svima ostalima. Reci tako svojoj mamici.

Nastavnica: Baš bih voljela vidjeti što bi radili s njim u jeb**** javnoj školi. Trebao je ići u Live Oak Middle. Tamo ne bi izdržao ni minutu…

Dejvis se toliko uzrujala da je odmah angažirala advokata.

- Jedna od najgorih stvari koju možete napraviti je iskoristiti slabijeg od sebe ili dijete s teškoćama. Oni trebaju posebnu zaštitu, a on je nije dobio. Kad sam čula kako razgovaraju s njim na snimci, šokirala sam se, rekla je advokatica Šarlot Mekgihi (Charlotte McGehee) i upozorila roditelje da prate ponašanje svog djeteta i da reagiraju jer nijedno dijete ne zaslužuje takav odnos.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.