SVIJET

Najmanje 47 osoba utopilo se u Kongu bježeći od vojnika i bandita

Index.hr

28.4.2018

Najmanje 47 civila utopilo se na sjeverozapadu Demokratske Republike Kongo. Njihov brod prevrnuo se dok su bježali od sukoba između vojnika i naoružanih muškaraca koji su prešli granicu iz susjedne Republike Kongo, rekao je u petak guverner pokrajine Južni Ubangi Hoakim Tajla Nage (Joachim Taila Nage).

Preopterećeni riječni brod prevrnuo se u utorak na rijeci Ubangi koja dijeli dvije zemlje, dok su stanovnici grada Dongo bježali od borbi između vojnika i "bandita" iz plemenske milicije, prenosi Reuters.

Panika u Dongu potaknula je stanovnike na bijeg prema Kongu nakon što su odmetnici napali jedan vojni položaj i ranili nekoliko vojnika. Četiri svjedoka su agenciji "France-Presse" rekli da su nakon sukoba u nedjelju vidjeli tijela dvojice vojnika i četvorice napadača ubijenih vatrenim oružjem. 

Dolazak vojnih pojačanja izazvao je paniku među stanovnicima koji su krenuli prema Kongu. Stanovnici područja Dongo, koje graniči s Kongom i Srednjoafričkom Republikom, još se sjećaju nasilja povezanog s pobunom zajednice Enjele 2009. i operacija vojske Konga koja je ugušila pobunu 2010., pri čemu je 270 osoba poginulo, a 200.000 izbjeglo.

U DR Kongu su 23. decembra ove godine predviđeni izbori za nasljednika predsjednika Josefa Kabile (Joseph), koji je i dalje na toj funkciji iako je njegov drugi i posljednji mandat istekao 20. decembra 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.