VELIKA BRITANIJA

Kraljica Elizabeta dala blagoslov za vjenčanje princa Herija i Megan Markl

Telegraf.rs

13.5.2018

Britanska kraljica Elizabeta II i zvanično je dala svoj "blagoslov" da se princ Heri (Harry) vjenča s Amerikankom Megan Markl (Meghan Markle).

Bekingemska palača objavila je fotografiju rukom pisanog dokumenta u kojem kraljica daje svoj pristanak za vjenčanje.

Na dokumentu lijevo od teksta nalazi se crveni zmaj, simbol Velsa, a desno ruža, nacionalni cvijet SAD. Prema britanskom zakonu, prvih šest u liniji za nasljeđivanje prijestolja moraju dobiti kraljičinu dozvolu za vjenčanje, navodi AP.

Vjenčanje princa Herija i Megan Markl zakazano je za 19. maj. Prema nekim procjenama, svadba će koštati 500.000 funti, piše CNN. Na svadbu je pozvano oko 600 gostiju, dok će proslavu moći posmatrati 2.640 "običnih građana". Vjenčanje će biti održano u kapeli Svetog Ðorđa u Vindzorskom dvorcu, koja može primiti oko 800 ljudi.


Najavljena su dva prijema - na jednom će kraljevski par primiti sve goste, dok će kasnije tog dana biti organizirana privatna proslava za skoro 200 gostiju, čiji će domaćin biti princ Čarls (Charles), otac princa Herija.

Na vjenčanju će govoriti poglavar Episkopalne crkve Majkl Brus Kari, saopćila je Kesingtonska palača.  

U prodavnicama i lokalima u Vindzoru uveliko teku pripreme kako bi se Britanija ostatku svijeta prikazala u najboljem svjetlu, a lokalno Vijeće okruga Vindzor pozvalo je ljude da što prije naprave planove ukoliko žele da se pridruže proslavi na "veliki dan".

U pekari "Hajdi", koja je u sastavu robne kuće "Danijels", prave minijaturne svadbene torte s ukusima koje su izabrali princ Heri i njegova vjerenica.

Turistički vodič kroz Britaniju procjenjuje da bi vjenčanje moglo donijeti više od 80 miliona funti nacionalnoj ekonomiji i dati podsticaj lokalnom turizmu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.