HAVAJI

Vulkan izbacio pepeo 9.000 metara uzrak, prva erupcija zabilježena, najgore tek slijedi

AFP

Blic.rs

18.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Vulkan Kilauea na Havajima počeo je sinoć da izbacuje ogromne oblake pepela uzrak, a, kako je prenio ABC, eksplozivne erupcije sinoć su lansirale pepeo i do 9.000 metara. Na Havaje se potom sručila kiša pepela i prašine, ali stručnjaci upozoravaju da je to samo početak.

Takav scenarij, upozoravaju naučnici, mogao bi da uslijedi već u narednim satima. Ipak, prva eksplozija koja se dogodila sinoć bila je slaba, a strahuje se da bi sljedeće mogle biti iste jačine i ističu da ne vjeruju da će se ponoviti scenarij iz 1790., kada je od takvih eruptivnih eksplozija vulkana na Havajima poginulo na desetine ljudi.

Geolozi su upozorili da bi eksplozivne erupcije mogle uzrak izbaciti kamenje i stijene većine manjih automobila.

Stanovnici Velikog otoka su upozoreni da potraže skloništa, a službe na terenu pokušavaju pomoći stanovništvu i dijeljenjem maski za lice. 

- Pepeo će da prekrije okolna područja. Sklonite se ako ste na putu oblaka pepela - upozorila je služba civilne zaštite.

Postoji opasnost da vjetar odnese toksične materije uzraku i pepeo do glavnog grada Velikog otoka Hiloa, koji je pun turista.

Vulkan izbacuje lavu već više od deset dana, tokom kojih je uništeno 37 kuća i objekata na jugoistočnom dijelu otoka, a oko 2.000 ljudi je evakuirano. Kilauea je, inače, jedan od pet aktivnih vulkana na otoku Havaji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.