GLOBUS

Novi detalji o napadaču iz Teksasa: Hladnokrvno smaknuo 10 ljudi, tačno je birao koga će ubiti

Index.hr

19.5.2018

Učenik Dimitrios Pagourtzis, koji je jučer ušao u teksašku srednju školu i ubio 10 ljudi, uključujući i svoje kolege učenike, planirao je okončati napad samoubistvom, ali se umjesto toga predao policiji, rekao je guverner Teksasa Greg Abot (Greg Abbot). 

Učenici su rekli kako je naoružani napadač otvorio vatru u jednom razredu u srednjoj školi u Santa Feu u petak kratko nakon 8 sati ujutro (15 sati po srednjoevropskom vremenu), prenosi Index.hr.

Slučaj je najnoviji u nizu smrtonosnih pucnjava u američkim školama. Sedamnaest ubijenih učenika i profesora 14. februara u srednjoj školi u Parklandu na Floridi ponovo je potaknula dugogodišnju raspravu o posjedovanju vatrenog oružja.

Napadač je identificiran kao Dimitrios Pagourtzis. Potpuno sarađuje s policijom, kojoj je priznao da je tačno ciljao koga će ubiti te da je "poštedio ljude koji mu se sviđaju". 

Bio je član školske nogometne ekipe i išao je u obližnju grčku pravoslavnu crkvu. Prijatelji ga opisuju kao mirnu osobu koja nije radila probleme. Ipak, na svom Facebooku je objavljivao fotografije na kojima veliča nacizam, a prije napada je objavio fotografiju majice na kojoj piše "Born to kill" (Rođen za ubijanje).

Zadržan je u zatvoru Galveston pod optužbom za teško ubistvo, bez mogućnosti kaucije. Zbog težine zločina mogao bi biti osuđen i na smrtnu kaznu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.