GLOBUS

Turski predsjednik prijeti napadom na kurdske paravojne snage u Iraku

Index.hr

8.6.2018

Turska bi u svakom trenutku mogla pokrenuti operaciju protiv pobunjeničkih zračnih vojnih baza Kurdistanske radničke partije (PKK) na sjeveru Iraka, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan).

- Ako s iračke strane stigne i najmanja prijetnja Turskoj, a povremeno se to događa, razgovarat ćemo s Bagdadom. Ako Bagdad odgovori da to ne može riješiti, nećemo tražiti odobrenje ni od koga, napast ćemo Sinjar i Kandil, čak i Makhmur - rekao je turski predsjednik u intervju, koji je u četvrtak navečer emitiran u programu turske televizije.

- Operaciju bismo mogli pokrenuti u svakom trenutku - dodao je.

Erdoan često spominje Kandil i Sinjar, no prvi je put spomenuo i Makhmur, mjesto smješteno južno od Mosula koje, prema njegovim riječima, opskrbljuje zračne baze u Kandilu.

PKK, organizacija koju Ankara i zapadni saveznici smatraju terorističkom, od 1984. vodi krvavu pobunu na turskom teritoriju, no sjedište se nalazi na sjeveru Iraka u blizini granice.

U posljednjih nekoliko sedmica turska vojska je pojačala prodore u to područje koje se redovno bombardira iz zraka.

Ankara često spominje mogućnost pokretanja prekogranične ofanzive, po uzoru na dvije vojne operacije izvedene protiv "Islamske države" i kurdskih pobunjenika na sjeveru Sirije 2016.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.