GLOBUS

Italijanski ministar optužen za fašizam zbog politike prema nevladinim organizacijama koje pomažu migrantima

Mateo Salvini

Blic.rs

16.6.2018

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini optužen je danas za fašizam, nakon što je poručio stranim nevladinim organizacijama da njihovi brodovi kojima spašavaju migrante u Sredozemnom moru neće moći pristati u italijanske luke, objavili su mediji.

Salvini, koji je lider desničarske Lige i zamjenik premijera Italije, naveo je to na Facebooku i Twitteru, zaoštrivši retoriku s nevladinim organizacijama nakon što je brod s migrantima ''Akvarijus'' upućen u Španiju jer mu je zabranjeno pristajanje u Italiju.

Salvini je, također, obećao da će nastaviti sprečavati strane humanitarne brodove da ulaze u italijanske luke dok se Evropa trudi da pronađe način za podjelu odgovornosti kada je riječ o migrantima koji iz ratnih zona i siromašnih zemalja pokušavaju ući u Evropsku uniju.

Na Salvinijev post na Facebooku jedna od ovih NVO reagirala je tvitom na njemačkom jeziku: "Kad nas fašisti promoviraju..."

Iznervirani Salvini je uzvratio na Twitteru da "uvrede i prijetnje" neće zaustaviti Italijane i da oni sami vode svoju zemlju.

Italija i Francuska pokušale su jučer da zakopaju sjekire oko diplomatskog spora zbog odbijanja Rima da primi ''Akvarijus''.

Brod je krenuo s Majorke u subotu ujutro i očekuje se da će stići u Valensiju sutra. Prvobitno je prevozio 629 migranata, ali neki su kasnije prebačeni na dva italijanska broda koji su ispraćeni u Španiju.

U međuvremenu, anketa koju je objavio italijanski list "Korijere dela Sera" pokazuje da se 59 posto Italijana slaže s odlukom vlade da blokira neitalijanske brodove, navodeći da će to obeshrabriti krijumčare ljudima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.