BEZ INCIDENATA

Napeto na Kosovu: Vidovdan uz pojačane mjere sigurnosti, specijalci ROSU prate kolonu vozila iz Srbije

Aleksandar Vulin

Blic.rs

28.6.2018

Na Kosovu se danas obilježava Vidovdan uz pojačane mjere sigurnosti, naročito do i oko mjesta gdje će raznim manifestacijama biti obilježen ovaj praznik, poput Gračanice i Gazimestana...

Od jutros nikakvih incidenata nije bilo, ali je atmosfera napeta, naročito imajući u vidu pojačan broj pripadnika policije.

Kako navode prištinski mediji, a poslije jučerašnje informacije o zabrani ulaska ministru odbrane Aleksandru Vulinu u južnu srpsku pokrajinu, jedinice kosovske policije ROSU krenule su put sjevera Kosova.

Iako su se pojavile špekulacije da bi upravo ovo mogao biti razlog za "pojačanu borbenu gotovost", zamjenik komandanta policije za sjeverni region Besim Hoti rekao je da Vulinova zabrana uopće nije razlog tome, već da policija prati kolonu vozila koja je došla iz Srbije za vidovdansku gozbu u Gračanici i Gazimestanu i da je razlog tome sigurnost.

- To je odluka Vlade, a policija je mora provesti - dodao je on.

Međutim, da bi zabrana ulaska srbijanskom ministru mogla biti povod za incidente, smatraju pojedini Vladini zvaničnici. Oni čak govore i o potencijalnom pokušaju ulaska na Kosovo bez dozvole.

To je na svojoj Facebook stranici naveo Jetlir Ziberaj, savjetnik kosovskog šefa diplomatije Bedžeta Pacolija. On je naveo i da su međunarodni partneri svjesni svih aktivnosti koje će Kosovo poduzeti.

- Za svaku provokaciju koja se desi posljedice će snositi Beograd jer ih on izaziva. Međunarodni partneri su obaviješteni o svakoj od naših akcija. Osim zavjera koje se redovno stvaraju, vrlo je jasno da ilegalni ulazak bilo koga na teritorij Kosova podrazumijeva provođenje zakona od kosovske policije - napisao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.