VELIKI SASTANAK

Nakon sporazuma o rješavanju migrantske krize: Ovo je izazov ne samo za jednu državu već za cijelu Evropu

AFP

Politico.eu

29.6.2018

Lideri Evropske unije jutros su nešto poslije pola 5 došli do dogovora kojim će se zaobići italijanska blokada da bi se stvorili novi "centri" na evropskom tlu za rješavanje problema azilanata i preuzimanje niza drugih kooperativnih koraka u oblasti migracione politike, piše renomirani portal Politico.

Međutim, dogovorom nije zadovoljen sveobuhvatni sporazum o reviziji azilanskih pravila Evropske unije, problem koji prati lidere EU još od 2015. godine, kada je migrantska kriza doživjela svoj vrhunac.

Ipak, iako dogovor nije potpun, dići će politički pritisak sa svih lidera, ali prije svega pružiti olakšanje njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Sporazumom je postignuta ravnoteža između zabrinutosti graničnih i obalnih zemalja koje su najteže pogođene dolaskom migranata i političkih zahtjeva unutrašnjih nacija koje žele spriječiti migrante koji dolaze u njihove zemlje. Lideri su dogovorom pokušali naglasiti smisao jedinstva i rješavanja.

- Ovo je izazov ne samo za jednu državu članicu već i za Evropu kao cjelinu - izjavili su lideri.

Navodeći smanjenje broja migranata u posljednjih nekoliko godina, lideri su dodali da je ''Evropsko vijeće odlučno nastaviti i pojačati ovu politiku kako bi spriječilo povratak nekontroliranom stanju iz 2015. godine i dodatno zaustaviti ilegalne migracije na svim rutama".

- Nakon intenzivnih diskusija o možda najtežoj temi za Evropsku uniju, došli smo do dobrog dogovora - rekla je Merkel novinarima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.