SUSRETI

Tramp ide u posjetu britanskoj kraljici, a ovo su pravila koja mora poštovati

Arhiv

Index.hr

8.7.2018

Povodom prve službene posjete američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) Velikoj Britaniji sljedeće sedmice, "NBC News" pozabavio se pitanjem njegove posjete britanskoj kraljici i pravila koje će tom prilikom morati poštovati.

- On je popriličan anglofil i željet će impresionirati. Bit će to poseban trenutak za njega - rekla je Kamila Tominij (Camilla Tominey), stručnjak za kraljevsku porodicu.

Britanska vlada je objavila kako neće biti državničke večere u Bekingemskoj palači, ali da će predsjednik zajedno sa suprugom Melanijom 13. jula kraljicu Elizabetu posjetiti u dvorcu Vindzor.

Sumnje u to kako će se Tramp, nesklon diplomatskim sitničavostima, nositi s kraljevskim protokolom predmet su medijskih rasprava. A "NBC News" je, pitajući se kako će Tramp izbjeći kraljevski faux pas, razgovarao sa stručnjacima za kraljevsku porodicu i protokole.

Ne brini se o pravilima (no, pokaži različitost)

- Veliki je mit da postoji mnogo pravila i formalnosti prilikom upoznavanja kralja ili kraljice - izjavio je Rupert Veson (Wesson), jedan od stručnjaka.  

Nakloni se (ali samo ako želiš)

Iako ne postoji set pravila prilikom susreta s monarhom, službena stranica kraljevske porodice navodi kako mnogi ljudi žele vidjeti tradicionalne oblike ponašanja. Želi li Tramp poštovati tradiciju, uobičajen protokol za susret s kraljevskom porodicom je da muškarac napravi mali naklon.

Ne govori prije nego što si predstavljen Kraljici

Ovo uključuje kraljevskog pomoćnika koji izgovara posjetiteljevo ime monarhu prije nego što se razmjene pozdravi. Kao i s većinom protokolarnih obaveza, ni ovo nije strogo pravilo nego više neobavezna tradicija.

Ne diraj

Uobičajeno je vjerovanje kako bi trebalo izbjegavati dodirivanje kraljice, prve dame i premijera. Kad je Mišel Obama (Michelle Obama) 2009. godine zagrlila kraljicu, dospjela je na naslovnice. No, stručnjaci se slažu kako je tu bila riječ o medijskom napuhivanju iako preporučuju da se kraljica ipak ne dodiruje.

Budi svoj

Stručnjaci preporučuju da je najvažnija stvar da Tramp prilikom susreta bude opušten i otvoren.

- Kraljica će željeti da razgovor prirodno teče i mislim da će naći neki zajednički temelj u vezi s njegovim škotskim nasljeđem - zaključila je Tomini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.